Politiikka

”Hallitus ei uskaltanut selvittää miljoonahuojennusten perustuslaillisuutta”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Hallituspuolueiden kansanedustajat torppasivat perintö- ja lahjaveron muutoksen lähettämisen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi tänään eduskunnassa äänestyksessä.

SDP vaati asian perustuslaillista tutkimista.

— Asia olisi ollut olennaisen tärkeä selvittää yhdenvertaisuuden kannalta, sanoo kansanedustaja Timo Harakka.

— Sinänsä kannatettava alaikäisten ottaminen perintöverotuksen huojennuksen piiriin poistettiin hallituksen esityksestä, jottei yritysten ja maatilojen perimisen voimassa oleva huojentaminen vaarantuisi. Laajennus olisi tullut arvioida perustuslakivaliokunnassa, minkä pelossa laajennus peruttiin, jottei miljoonaperinnöt vaarantuisi, toteaa puolestaan kansanedustaja Pia Viitanen.

— Eduskunnan työjärjestyksen mukaisesti kansanedustajia sitoo se, että jos valiokunnassa valmisteltavaksi käsiteltävän lakiehdotuksen tai muun asian perustuslainmukaisuudesta tai suhteesta ihmisoikeussopimuksiin on epäselvyyttä, valiokunnan tulee pyytää asiasta lausunto perustuslakivaliokunnalta, muistuttaa kansanedustaja Krista Kiuru.

Harakan mukaan samaa ongelmaa käsiteltiin jo vuonna 2008.

— Tuolloin perustuslakivaliokunta katsoi, että sukupolvenvaihdoksen kohteena olevan omaisuuden voi periä – muttei mitä tahansa muuta, esimerkiksi asunto- tai osakeomaisuutta. Silloinen porvarihallitus kuitenkin veti lakiesityksensä vähin äänin käsittelystä, jottei perustuslakivaliokunnan alustavasti valmistelemaa linjaa tarvitsisi laittaa täytäntöön uutta lakia säädettäessä.

Demarien mukaan hallitus ei uskaltanut selvittää miljoonahuojennusten perustuslaillisuutta valtiovarainvaliokunnassa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat