D-analyysit

Hallitus heilutteli hämäysoperaatiossaan tyhjää lompakkoa

Lehtikuva / Jussi Nukari
Politiikka

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Jussi Nukari
Politiikka

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Lehtikuva / Jussi Nukari
Politiikka

Simo Alastalo

Toimittaja-tuottaja

Syksyn budjettiriihi oli koulutusleikkauksistaan tutuksi tulleen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hämäysoperaatio, jonka taso oli silkkaa säästöjen heikentämää koulunäytelmää.

Ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja Sipilä ja kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Alexander Stubb lupasivat jo tutuksi tulleen kuvan kanssa, ettei koulutuksesta leikata. Tuota kuvaa voi tulevaisuudessa katsoa sanakirjasta p-kirjamen ja tarkemmin petoksen kohdalta.

Luvattuaan päinvastaista hallitus leikkasi todella isosti. Sen jälkeen opetuksen vastuulleen saanut ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on päivystänyt kioskin nurkalla jakamassa karkkirahoja siinä toivossa, että makeiset vaalien alla maistuisivat.

Hämäysoperaatio on perinteistä numeromagiaa. Luvut ja miljoonat ovat vaikuttavia, joten hallitus niputtaa eri vaiheissa jakamansa rahat tiedotteeseen, jolla se yrittää kertoa syksyn budjettiriihen tuloksista.

Kukaan ei ota selvää mitä jaettiin nyt, mitä keväällä ja niin edelleen.

Kymmenet miljoonat ovat vaikuttavia myös siksi, ettei niitä suhteuteta mitenkään. Suhteutetaan hieman.

Sipilä hallitus leikkaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoista kaudellaan noin 972 miljoonaa euroa vuodessa. Noin miljardin vuositahdilla siis.

Indeksijäädytysten myötä leikkaukset varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta jatkuvat myös ensi vuonna.

Indeksijäädysten osuus leikkauksista on ensi vuoden osalta 40-50 miljoonaa ja koko hallituskaudelle jaettuna noin 350 miljoonaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön budjetissa hallituksen juhlimat syksyn 2018 koulutusrahat ovat yhteensä noin 20 miljoonaa euroa.

Sen päälle tulevat Suomen Akatemialle annetut lisärahat (25 miljoonaa) ja urheilun puolelle perustettava olympiarahasto (enimmillään 20 miljoonaa).

Käytännössä hallitus heilutteli viimeisessä budjettiriihessään koulutusleikkausten kokonaismäärään nähden tyhjää lompakkoa.

Indeksijäädytysten myötä leikkaukset varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta jatkuvat myös ensi vuonna. Tämä kannattaa muistaa, kun lukee uutisia, joissa raha virtaa hyviin tarkoituksiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat