Politiikka

Hallitus ja oppositio mätkivät toisiaan Nobel-palkinnolla

Johannes Ijäs
Johannes Ijäs
Johannes Ijäs

Hallitus- ja oppositiopuolueet kilpailivat taloustieteen Nobelin voittaneen Bengt Holmströmin onnittelemisessa tiistain täysistunnossa.

Eduskunnan lähetekeskustelun aiheena oli hallituksen ensi vuodelle kaavailemat ammatillisen koulutuksen leikkaukset, joten sosialidemokraattien Jukka Gustafsson aloitti onnittelun ja muistutti heti opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) puheenvuoron jälkeen Holmströmin paheksuneen koulutusleikkauksia.

Onnitteluihin yhtynyt kokoomuksen Ben Zyskowicz puolestaan kehotti Gustafssonia tutustumaan myös Holmströmin työllisyyttä ja kannustimia koskeviin näkemyksiin.

Hallituksen ensi vuodelle kaavailemat 190 miljoonan euron leikkaukset ammatilliseen koulutukseen herättivät oppositiossa huolta muun muassa koulutuksen aloituspaikkojen kohtalosta. Myös leikkausten ja koulutuksen uudistamisen erottamista toisistaan pidettiin käsittämättömänä.

Hallituksen esitykseen liittyviä asiantuntijalausuntoja puheessaan läpikäynyt Gustafsson totesi useimpien asiantuntijoiden vaatineen lausunnoissaan säästöistä luopumista tai vähintään niiden vaiheistamista useammalla vuodelle.

– Useimmat katsoivat, että toimintalainsäädännön uudistaminen ja säästöt pitäisi toteuttaa samanaikaisesti. No totta kai näin pitäisi tehdä, Gustafsson sanoi.

Useat lausunnonantajat olivat huolissaan myös leikkausten vaikutuksesta koulutukseen pääsyyn harvaanasutulla alueella sekä säästöjen vaikutuksesta opetuksen ja ohjauksen saatavuuteen. Gustafssonin mukaan tärkein haaste liittyy opetuksen laatuun. Lähi- ja kontaktiopetuksen määrän radikaali vähentyminen viimeisen kymmenen vuoden aikana on hänen mukaansa johtanut siihen, että useimmat ammattiin opiskelevat tekevät 3,5–4 -päiväistä työviikkoa.

– Mitä se 16-vuotias tyttö tai poika perjantaina kotona tekee? Teen kysymyksen, en vastaa siihen. Kysyn vaan. Me tulemme sivistysvaliokunnassa tarttumaan tähän nimimerkillä tositarkoituksella. Hallitus ei pääse tästä kysymyksestä helpolla, voin vakuuttaa sen pitkän linjan koulutus- ja sivistyspoliitikkona, Gustafsson vakuutti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat