Politiikka

”Hallitus kasvattaa tuloeroja täysin tietoisesti” – Mäkisalo-Ropponen: ”Joillekin ei riitä edes pöydän alla olevia muruja”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen ei pidä nykymenosta, jossa köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen ei pidä nykymenosta, jossa köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen ei pidä nykymenosta, jossa köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan tuloerojen kasvusta.

Muun muassa eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan tuloeron kasvu on alkanut revetä ja ero pieni- ja suurituloisten välillä on laventunut. Monien asiantuntijoiden mukaan perussyyt kasvulle löytyvät yleisestä talouskehityksestä ja Suomen hallituksen leikkauspolitiikasta.

– Suunta on nyt väärä. Suomen hallituksen leikkauspolitiikka lisää entisestään tuloerojen kasvua. Esimerkiksi ensi vuoden budjetin päätökset tulevat lisäämään tuloerojen kasvua ja nämä päätökset tehdään täysin tietoisesti, hämmästelee Mäkisalo-Ropponen.

– Tämä ei ole oikeudenmukaista, mutta ei myöskään järkevää tulevaisuuspolitiikkaa. Satsaukset kaikkien hyvinvointiin hyödyttävät koko yhteiskuntaa. Leikkaukset vääristä kohdista taas tulevat yhteiskunnalle sairaan kalliiksi. Viime kaudella keskusta oppositiossa ollessaan korosti, ettei 1990-luvun laman virheitä saa toistaa. Nyt se itse tekee samat virheet.

Leikkaukset vääristä kohdista tulevat yhteiskunnalle sairaan kalliiksi.

Oppositioedustaja pitää hienona, että talous kasvaa. Nyt talouden kasvusta eivät pääse kuitenkaan kaikki nauttimaan.

– Kakku kasvaa, mutta siitä leikattavat palat ovat täysin eri kokoisia – joillekin ei riitä edes pöydän alla olevia muruja. Tulo- ja terveyserot kasvavat. Joidenkin palkka leikkautuu muun muassa lomarahojen muodossa, joillekin maksetaan yhä hurjempia bonuksia ja lisäeläkkeitä. Jotkut joutuvat valitsemaan ruuan ja lääkkeiden välillä. Yhä useampi suomalainen hakee ruokaa leipäjonoista. Joillekin jo ennestään hyvätuloisille jaetaan uusia verohelpotuksia, Mäkisalo-Ropponen huomauttaa.

– Pääministeri Sipiläkin on myöntänyt lopulta, että eriarvoisuus on kasvanut tämän hallituksen aikana. Siitä huolimatta hallitus tekee tietoisesti budjetin, jossa köyhyys ja eriarvoisuus edelleen kasvavat. Tässä näkyy hyvin hallituksen arvot, hän päättää tiedotteensa.

Otsikon kirjoitusvirhe korjattu klo 14.12.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat