Politiikka

Hallitus linjaa: lisää rahaa poliisille netissä tapahtuvien seksuaalirikosten torjuntaan

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Hallitus lupaa keskusrikospoliisille (KRP) ja paikallispoliisille lisää rahaa erityisesti internetissä tapahtuvien seksuaalirikosten torjuntaan. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei vielä kommentoi, kuinka suuresta summasta on kyse.

– Lisäresurssia tulisi sekä tietoteknisiin valmiuksiin ja ehkä ennen kaikkea ihmisiin, jotka analysoivat niin keskusrikospoliisin kybertoiminnoissa kuin sitten poliisilaitoksissa. Kaikissa tarvitaan nettipoliisissa ryhtiliike, Mykkänen sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Poliisien määrän lisääminen on Mykkäsen mukaan pidemmän aikavälin tavoite. Tavoitetasoon olisi mahdollista päästä seuraavan hallituskauden aikana, hän sanoo.

– Meillä on nostettu poliisikoulun vuosikurssi neljäänsataan oppilaaseen. Jos se pidettäisiin, niin me olisimme neljän viiden vuoden päästä siinä 7 800 poliisin tasossa. Se olisi noin 600 enemmän kuin mitä viime vuonna oli.

Hallitus haluaa myös päivittää esitutkinta- ja pakkokeinolakeja vastaamaan sosiaalisen median aikaa. Tarkoituksena on taata poliisille riittävät toimivaltuudet tietoverkoissa tapahtuvien rikosten estämiseen, paljastamiseen ja selvittämiseen.

Tuhansia ilmoituksia jää vuosittain selvittämättä.

Poliisi sai tämän vuoden alussa käyttöönsä niin sanotun CAM-tietokannan, jota käytetään apuna lasten seksuaalista hyväksikäyttöä kuvaavan materiaalin tutkimisessa.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani sanoi tammikuussa STT:n jutussa, että netissä tapahtuvan seksuaalirikollisuuden paljastaminen ja tutkiminen on Suomessa varsin alkeellista, jos verrataan viranomaisten resursseihin muualla Euroopassa.

Sarani sanoi, että valtaosa Suomen poliisin tietoon tulleista hyväksikäyttömateriaaliin liittyvistä rikosepäilyistä tulee kansainvälisten viranomaisten kautta.

Hänen mukaansa useita tuhansia tällaisia ilmoituksia jää vuosittain selvittämättä vain siitä syystä, ettei tarvittavaa teknologiaa tai käsipareja ole.

Saranin mukaan toiveena on, että Suomen viranomaiset pystyisivät jatkossa tekemään paremmin yhteistyötä esimerkiksi Europolin ja Interpolin kanssa.

Ouluun tukiyksikkö seksuaalista väkivaltaa kohdanneille.

Hallitus aikoo kehittää seksuaalirikosten uhreiksi joutuneiden lasten tukipalveluita valtakunnallisesti.

Niin sanottu lastentalomalli otetaan käyttöön ensin Helsingin ja Oulun yliopistosairaaloissa ja myöhemmin muissa sairaanhoitopiireissä, linjataan hallituksen tänään julkistamassa toimenpideohjelmassa.

Ehdotetussa tukimallissa seksuaalirikoksen uhriksi joutunut lapsi saa moniammatillista apua lapsiystävällisessä ympäristössä.

Lisäksi hallitus aikoo nopeuttaa seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikön perustamista Ouluun. Oulussa on paljastunut viime aikoina useita alaikäisiin kohdistuneita epäiltyjä seksuaalirikoksia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat