”Hallitus luo halpatyö-Suomen” – SDP:n Marin: Heikennykset ajavat epätoivoon

– Myös julkisella puolella on tehtävä järkeviä rakenteellisia uudistuksia, sanoo Sanna Marin.
– Myös julkisella puolella on tehtävä järkeviä rakenteellisia uudistuksia, sanoo Sanna Marin.
– Myös julkisella puolella on tehtävä järkeviä rakenteellisia uudistuksia, sanoo Sanna Marin.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin sanoo, että Sipilän hallitus on luomassa Saksan mallin mukaista halpatyö-Suomea, jossa työllisyyden kasvua haetaan kotimarkkinasektorien jo valmiiksi pieniä palkkoja entisestään alentamalla.

– Näyttääkin siltä, että hallituksen lääke työttömyyteen on paitsi työnantajakustannusten laskeminen, mutta myös matalapalkkatyön laajentaminen kotimarkkinasektoreilla.

Marinin mukaan ”mustana tiistaina” esiteltujen leikkausten seuraukset näkyvät naisvaltaisilla hoiva- ja palvelusektoreilla sekä vuorotyötä tekevien keskuudessa.

– Hallitus maksattaa kilpailukykypakettinsa juuri niillä työntekijöillä, joiden palkat ovat jo entuudestaan pienet – sairaanhoitajilla, kätilöillä, sosiaalityöntekijöillä, poliiseilla, palomiehillä, kaupan kassoilla ja päivähoidon henkilökunnalla, vain muutamia mainitakseni. Ansiotulojen menetykset voivat olla yksittäiselle työntekijälle jopa tuhansia euroja vuodessa. Puhutaan erittäin suurista heikennyksistä, jotka tulevat ajamaan monia kotitalouksia toimeentulovaikeuksiin ja epätoivoon.

Marin kirjoittaa verkkosivuillaan, että työntekijöiden ja palkansaajajärjestöjen suuttumusta herättävät paitsi leikkaukset, mutta myös tapa, jolla hallitus on niitä puskemassa läpi.

– Esitysten toteuttaminen niin sanotulla pakottavalla lainsäädännöllä ja työmarkkinajärjestöjen sopimusoikeutta rajoittamalla on vastoin monia kansainvälisiä sopimuksia. Kysymys on siis paljon muustakin kuin työntekijöiden osallistumisesta hallituksen säästötalkoisiin.

Marinin mukaan Suomen tulevaisuuden ratkaisee se, pystyykö maa nousemaan jälleen eturintamaan innovaatiotaloudessa, kyetäänkö suomalaisen yhteiskunnan rakenteet päivittämään digiaikaan ja onnistuvatko suomalaisyritykset nousemaan cleantechin ja teollisen internetin osaajiksi.

– Myös julkisella puolella on tehtävä järkeviä rakenteellisia uudistuksia, joilla vastataan muun muassa väestön ikääntymiseen ja tästä seuraavaa palvelutarpeiden kasvuun. Älykkäiden julkisten hankintojen kautta on mahdollista sekä tehostaa julkisen sektorin toimintaa että tarjota kasvuyrityksille referenssimarkkinoita. Julkisen sektorin digitalisaatiossa on myös saatava uusi vaihde silmään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat