Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus puristi budjettiriihensä yhteen päivään – pääministeri Orpo: “Se syntyi sujuvasti ja päättäväisesti”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Hallituspuolueiden puheenjohtajat, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), pääministeri Petteri Orpo (kok.), opetusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd, oikealla) hallituksen budjettineuvotteluja koskevassa tiedotustilaisuudesssa Helsingissä 19. syyskuuta.

Hallitus sai ensimmäisen budjettinsa kasaan yhdessä päivässä vaikean kesän päätteeksi. Tiistain kestäneessä budjettiriihessä syntyi talousarvioesitys vuodelle 2024 ja julkisen talouden suunnitelma vuosille 2024-2027. Hallitus sopi myös vuoden 2023 toisesta lisätalousarvioesityksestä.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Se syntyi sujuvasti ja päättäväisesti, mikä kertoo siitä, että meillä on päättäväinen ja toimintakykyinen hallitus, pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi myöhään illalla järjestetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Orpo korosti talouden tilannekuvan olevan vakava ja heijastuvan suurena haasteena yhteiskunnan tärkeiden palveluiden rahoittamiseen. Valtiovarainministeriön päivittyneen ennusteen mukaan verotuotot ovat jäämässä ensi vuonna 1,4 miljardia euroa pienemmäksi kuin ministeriö ennakoi budjettiesityksessään elokuussa.

– Me aiomme kääntää laivan suunnan ja ne keinot ovat panostaminen työllisyyteen, työhön ja yrittämiseen.

Samaan aikaan kansalaisille on luvassa vaikeita ja kipeitä säästöjä.

– Ilman tämän hallituksen ratkaisuja valtion budjetin menot ensi vuodelle olisivat liki miljardi euroa suuremmat ja alijäämä vuoden 2027 tasolla olisi 2,5 miljardia euroa suurempi.

– Kyllä me tästä selviämme. Ennenkin on selvitty, Orpo vakuutti.

TALOUDEN synkentyneet näkymät heijastuvat vuoden 2024 budjettiin ennakoitua syvempänä alijäämänä. Luku on valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan 11,5 miljardia euroa. Purran mukaan luvussa eivät näy hallituksen tulevat toimet, joilla pyritään muun muassa kohentamaan työllisyyttä ja tuottavuutta sekä tekemään rakenteellisia uudistuksia.

Hallituskauden päättyessä vuonna 2027 budjetin alijäämä on näillä näkymin vielä 10,6 miljardia euroa, mikä jää 0,4 prosenttiyksikköä sopeutusten 1 prosentin bkt-tavoitteesta.

Finanssipolitiikan viritys on vielä ensi vuonnakin elvyttävä.

Purran mukaan valtiovarainministeriö käynnistää säännöllisen meno- ja rakennekartoitusprosessin, jonka myötä sopeutuksia on luvassa puoliväliriiheen mennessä lisää.

– Toimista ei ole vielä tietoa, Purra sanoi.

Käytännössä on kyse rakenteellisista toimista, menosäästöistä ja veroratkaisuista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE