Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Hallitus runnoo suunnattomalla aggressiolla heikennyksiä” – Temeen hakee nyt ennätysmäärä jäseniä

Nora Vilva

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temeen on tänä vuonna tullut yli 300 uutta jäsenhakemusta.

Demokraatti

Demokraatti

Seitsemästä eri jäsenjärjestöstä koostuva ammattiliitto juhlii tänä vuonna 50-vuotisuuttaan. Se toimii muun muassa elokuva- ja teatterialojen edunvalvojana.
Juhlavuotta on vietetty taisteluasemissa.

– Keväällä valtaan astunut oikeistohallitus on suunnattomalla aggressiolla runnonut läpi työelämään ja sosiaaliturvaan kohdistuvia heikennyksiä, eikä freelancereiden sosiaaliturvaan luvattuja korjauksia ole toteutettu, tiedotteessa todetaan.

Tilanteen vakavuuteen on herätty myös taide- ja kulttuurialalla. Temen toiminnanjohtajan Karoliina Huovilan (kuvassa) mukaan Temeen on tänä vuonna hakenut yli 300 uutta jäsentä, mikä on kapeassa ammattikunnassa verrattain paljon.

– On ihan loogista, että epävarmoina aikoina liitosta haetaan turvaa ja huolenpitoa, hän toteaa.

TEMELLÄ on tänä vuonna ollut näkyvä jäsenhankintakampanja. Se ei Huovilan mukaan yksinään selitä jäsenhakemusten määrää, sillä ihmisillä pitää olla aito tarve kuulua liittoon, jotta siitä ollaan valmiita maksamaan.

Liitosta on myös eronnut jäseniä, Huovila myöntää. Osa on kokenut, ettei Suomessa alalla ole enää toimintaedellytyksiä.

– Olemme saaneet aiempaa enemmän huolestuneita yhteydenottoja jäseniltä. Huolta herättää etenkin toimeentulo ja taide- ja kulttuurialan tulevaisuus.

Arviolta yli 2 000 työntekijää marssi syksyllä ulos työpaikoiltaan teattereissa osoittaakseen mieltään hallituksen toimia vastaan. Ulosmarssi oli näyttävästi esillä tiedotusvälineissä kautta maan.

Ulosmarssi keräsi Huovilan mukaan jäsenistöltä runsaasti positiivista palautetta. Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisen lisäksi liitoilta odotetaankin nyt ennen kaikkea tekoja.

– Ulosmarssi osoitti sen, että Teme on iskukykyinen ja valmis reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

HUOVILA luonnehtii 50 vuotta täyttävää Temeä jäsentensä näköiseksi liitoksi, jolla on rohkeutta vaatia muutosta ja tehdä sitkeästi pitkäjänteistä työtä paremman työelämän puolesta. Tänä vuonna näkyvimpiä läpimurtoja on ollut elokuva-alan työehtosopimuksen saaminen yleissitovaksi.

Viimeisen 50 vuoden aikana taide- ja kulttuurialojen toimintaympäristö on muuttunut rajusti. Huovila kuvailee taide- ja kulttuurialaa työelämän muutosten koelaboratorioksi.

– Viime vuosina on puhuttu paljon freelancer-työn lisääntymisestä, mutta Temeen ensimmäiset freelancerit tulivat jo 1980-luvulla.

Huovilan mukaan nykyinen freelancerius on lyhyiden työsuhteiden lisäksi itsensätyöllistämistä, laskuttamista ja yrittäjyyttä. Monet taiteilijat on pakotettu “kauppamatkustajiksi”, joiden on myytävä taiteellista suunnittelutyötään ilman yhtä kattavaa sosiaaliturvaa kuin muilla alan työntekijöillä.

Teme on viime aikoina panostanut freelancerien työolojen parantamiseen: käynnistänyt hankkeita ja tarjonnut tukea ja koulutusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE