Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Hallitus saa torstaina laajan katsauksen koronatilanteesta – näin kommentoi STM:n kansliapäällikkö sitä, mitä on luvassa

Lehtikuva

Hallitus saa torstaina valtioneuvoston istunnon jälkeen laajan katsauksen koronatilanteesta ja ministeriöissä valmistelussa olevista asioista, mutta uusia linjauksia ei olla hallituslähteiden mukaan tekemässä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan päivitystä niin sanottuun hybridistrategiaan ja toimintasuunnitelmaan, mutta se on tarkoitettu STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan myöhäisempään syksyyn, jolloin rokotuskattavuus on riittävä.

Keskeistä on määritellä, millä tasolla rokotuskattavuuden tulisi olla, jotta yhteiskunta voisi siirtyä normaaliin eikä ainakaan laajoja koronarajoituksia enää tarvittaisi. Taso on Varhilan mukaan vielä valmistelussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi maanantaina Uutissuomalaiselle, että päivityksessä korostuvat paikalliset täsmätoimet, ja siitä päätetään elokuun puolivälissä.

Siihen asti kunnat ja alueet toimivat voimassa olevan strategian ja sen toimintasuunnitelman mukaan eli ne tekevät esimerkiksi päätökset peruskoulujen lähi- ja etäopetuksesta.

Varhila on arvioinut, että kasvavilla tartuntaluvuilla lähiopetus voi olla vaarassa erityisesti korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa, mutta myös lukioissa ja ammattiopistoissa.

Torstain katsaukseen on kutsuttu kaikki ministerit, mutta tiedossa ei ole, moniko lomalla olevista osallistuu. Esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) loma jatkuu vielä tämän ja ensi viikon.

Koronapassia pohditaan

Varhilan mukaan toimintasuunnitelman päivitys on vasta keskeneräisessä virkavalmistelussa, joten vielä on liian aikaista puhua sen painotuksista. Kysymykseen, pohditaanko sen yhteydessä esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa käytössä olevia pikatestejä, hän vastasi sähköpostilla, että ”testausstrategia liitetään osaksi strategiaa ja myös se on virkavalmistelussa työn alla”.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on kertonut julkisuudessa, että torstaina kartoitetaan myös vaihtoehtoja niin sanotulle koronapassille, jota varten työ- ja elinkeinoministeriössä on tehty pohjatöitä. Passia voisi käyttää todisteena joko kahdesta saadusta koronarokotteesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Varhilan mukaan STM näkee koronapassissa ongelmia.

–  Arvioimme siinä olevan hankalia selvitettäviä oikeudellisia asioita nimenomaan yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Valmisteluvastuu on TEMillä. Asiaan liittyy myös eettisiä kysymyksiä, jotka ovat esillä muun muassa Ranskan mielenosoituksissa.

Valtioneuvoston istunnossa käsitellään koronatoimia koskevia asetuksia tavalliseen tapaan. Vielä tiistaina oli auki muun muassa se, tuleeko leviämisvaiheeseen siirtyneille alueille ravintoloiden aukioloaikoihin tiukennuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE