Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Hallitus selvittää kotitalousvähennystä – Vanhanen: Tästä on kyse

Lehtikuva / Markku Ulander
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Hallitus aikoo tehdä selvityksen kotitalousvähennyksestä vuoden loppuun mennessä. Asiasta päätettiin budjettiriihessä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallitusohjelman mukaisesti kotitalousvähennystä on jo karsittu. Enimmäismäärää on nyt 2 250 euroa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) toteaa, että budjettiriihessä on sovittu, että nyt tarkastellaan kotitalousvähennystä työllisyyden kannalta.

Kun Vanhaselle tarjoaa, että eikö tämä tarkoita käytännössä kotitalousvähennyksen nostamista, hän antaa ymmärtää, että pikemminkin kyse olisi vähennyksen käyttöalan laajentamisesta. Hän puhuu esimerkiksi iäkkäille vanhemmille hankittavista kotiapuun liittyvistä asioista.

Siihen Vanhanen ei ota kantaa, voisiko kotitalousvähennyksen nosto tulla kyseeseen.

– Riippuen vähän tarkoituksesta, sitä valuu sitten myös hintoihin. Ylipäätään, mitä työllisyyden nimissä tehdään, toimien pitää olla aidosti kustannustehokkaita eikä saisi olla kovin paljon vääristäviä vaikutuksia, hän sanoo.

Vanhanen sanoo olevansa utelias kotitalousvähennyksen käyttöalan laajentamisesta.

– Se kuulostaa paremmalta kuin vain rajojen nostaminen.

– Työllisyyden kannalta kotitalousvähennystä käytetään tällä hetkellä paljon esimerkiksi sellaisiin remontteihin, jotka pitäisi tehdä ja tehdään muutenkin. Sillä puolella sitä puoltaa lähinnä se, että se on hillitsemässä harmaata taloutta. Jos työllisyysvaikutuksia arvioidaan, pitää mennä analyysissa vähän syvemmälle.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle vuoden 2020 kuudennen lisätalousarvioesityksen. Määrärahoja ehdotetaan korotettavaksi 200 miljoonalla eurolla.

Vanhanen toteaa lisäbudjetin liittyvän pelkästään koronatestaukseen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hankintoihin.

– Syksyn normaalin lisäbudjetinkin valmistelu lähtee liikkeelle jo ensi viikolla.

Tulevan eli järjestyksessään seitsemännen lisätalousarvion kokoa Vanhanen ei arvioi.

– Koronatilanne vaikuttaa. Jos tämä trendi jatkuu pahana ja sillä on talouteen ja yrityselämään syvät vaikutukset, niin joudutaan miettimään sitä, pitääkö uudelleen ainakin joitakin toimialoja auttaa. Tätä ei ole ennakkoon linjattu. Pitää syksyn aikana katsoa, mikä koronan tarina tältä syksyltä on.

Vanhanen arvelee, että tuleva lisäbudjetti saattaisi olla tämän vuoden viimeinen mutta varmuudella hän ei tätä sano.

Näin hallitusohjelmaan on kirjattu kotitalousvähennyksestä: 

Kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan 40 prosenttiin ja palkoissa. 15 prosenttiin. Lisäksi kotitalousvähennyksen enimmäismäärää alennetaan 2 250 euroon. Muutos lisää verotuottoja vuositasolla noin 95 miljoonaa euroa. Selvitetään edellytykset ottaa kotitalousvähennyksen rinnalle käyttöön tukijärjestelmä, jossa kotitalousvähennyksen kaltaisesta edusta voisivat hyötyä myös pienituloisimmat.

Selvitetään energiaremonttien suunnittelukustannusten ottaminen kotitalousvähennyksen piiriin, vähennyksen mahdollistaminen taloyhtiöiden osakkaille sekä korkeamman vähennysprosentin soveltaminen energiatehokkuuden parantamiseen tai fossiilisesta lämmitysjärjestelmästä luopumiseen tehtävien korjaustöiden osalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE