Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Hallitus sujuvoittaa naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakemista – Demarinuorten Perholehto: ”Näpertelyä”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallitus on antanut lakiesityksensä asepalveluksen sujuvoittamiseksi. Tavoitteena on aikaistaa naisten vapaaehtoiseen palvelukseen hakemista ja mahdollistaa valintatilaisuuden järjestäminen kutsuntojen kanssa samanaikaisesti. Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto katsoo, että muutosten vaikutus asevelvollisten yhdenvertaisuuteen on silti minimaalinen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Nyt jätetyt lakiesitykset ovat vasta näpertelyä. Järjestelmän tasa-arvoistamisen kannalta vähintä olisi varmistaa, että samansisältöiset kutsunnat koskevat koko ikäluokkaa ja että terveystarkastuksiin liittyvät käytännöt ovat yhdenvertaisia. Lisäksi yhteistupakokeilu tulisi vakiinnuttaa pysyväksi, tilittää Perholehto.

Hallituksen antamien esitysten lisäksi yleisen asevelvollisuuden kehittämistä selvittämään on asetettu parlamentaarinen komitea. Komitean on määrä päättää työnsä lokakuun loppuun mennessä. Ympäripyöreyksien sijaan Perholehto vaatii tuloksilta konkretiaa, joka täydentää hallituksen lakiesityksiä.

”Suomi tarvitsee motivoituneimmat ja soveltuvimmat henkilöt palvelukseen.”

– Usein sanotaan, että ei pitäisi olla miesten ja naisten töitä, mutta käytännössä sotimista pidetään miesten vastuuna. Naiset eivät saa tietoa asepalveluksesta tai opi samoja asioita maamme puolustuksesta. Parlamentaarisen komitean tulee uskaltaa visioida järjestelmän kehittämistä rohkeasti. Muutoin kokonaisuus jää auttamatta torsoksi, jatkaa Perholehto.

Nykyisellään jopa kolmannes alle 30-vuotiaista miehistä jättää varusmiespalveluksen suorittamatta. Asevelvollisuuden laajentaminen tulevaisuudessa koskemaan koko ikäluokkaa lisäisi yhdenvertaisuutta sekä takaisi paremmin reserviin koulutettavien määrän.

– Suomi tarvitsee motivoituneimmat ja soveltuvimmat henkilöt palvelukseen ‒ ei vain miehiä. Tulevaisuudessa ainoa kestävä tapa uudistaa järjestelmää on siirtyä kohti tasa-arvoista kansalaispalvelusta. Sillä olisi positiivinen vaikutus maanpuolustustahtoon, mutta ennen kaikkea se lisäisi asepalveluksen suorittavien naisten määrää, päättää Perholehto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE