Politiikka

”Hallitus teki tietoisen päätöksen jättää osan perheväkivallan uhreista oman onnensa nojaan”

Getty Images
Getty Images
Getty Images

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ottaa tuoreessa blogikirjoituksessaan kantaa perheväkivaltaan. Tänään on vietetty Kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Euroopan parlamentti äänesti eilen suurella enemmistöllä läpi S&D-meppien ajaman aloitteen, jonka mukaan kaikkien EU-maiden pitäisi ratifioida Istanbulin sopimus.

— Sopimuksessa valtiot sitoutuvat estämään ja taisteleman naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Puolet EU-maista ei vieläkään ole ratifioinut sopimusta.

Kumpula-Natri muistuttaa myös siitä, että Suomi on EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa, eikä Suomi edelleenkään ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin Istanbulin sopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi.

— Meillä ei esimerkiksi ole ympärivuorokautista auttavaa puhelinta (josta hyötyisivät kaikki sukupuolet) eivätkä liian vähäiset turvakotimme toimi sopimuksen mukaisella matalan kynnyksen periaatteella, jonka mukaan turvakotiin pitää päästä rahattomana ja ilman henkilöllisyystodistusta, varaamatta aikaa tai osaamatta suomea tai ruotsia.

SD-parlamentaarikko huomauttaa, että sittemmin väistyneen Hanna Mäntylän (ps.) tuolloin johtama sosiaali- ja terveysministeriö olisi halunnut myöntää viisi lisämiljoonaa vuodessa Ensi- ja turvakotien liitolle, mutta Petteri Orpon (kok.) johtama valtiovarainministeriö myönsi sille vain kaksi miljoonaa.

— Hallitus teki siis tietoisen päätöksen jättää osan perheväkivallan uhreista – ikään ja sukupuoleen katsomatta – oman onnensa nojaan.

Kumpula-Natrin mukaan ainakin kolmannes Euroopan naisista on kohdannut väkivaltaa ja/tai seksuaalista väkivaltaa.

— Vain noin kolmannes väkivaltaa kohdanneista naisista tekee ilmoituksen poliisille, ja mikäli ilmoitus tehdään, väkivallantekijää ei useinkaan aseteta syytteeseen saati tuomita.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat