Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Uusi hallitus teettää Nato-selvityksen – Stubb ja kokoomus saivat haluamansa

Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, hallitusneuvottelujen vetäjä, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tänään.

Hallitusneuvottelujen EU-linjauksessa vaaditaan, että Suomen nettomaksuosuuden on oltava kohtuullinen ja oikeudenmukainen, ja Suomen taloustilanne on huomioitava. EU:n talouspoliittista koordinaatiota ei tule syventää siten, että se laajentaa yhteisvastuuta.

Demokraatti.fi/STT

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjauksessa hallitusneuvottelijat toteavat, että Suomi on sotilasliittoihin kuulumaton maa, joka toteuttaa käytännönläheistä kumppanuutta Naton kanssa.

Tuleva hallitus teettää selvityksen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomelle. Suomi myös ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

Asiasta kerrottiin hallitusneuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Smolnassa tänään. Linjaukset löytyvät ulko- ja turvallisuuspolitiikan työryhmän linjauspaperista.

Nato-selvityksessä kokoomuksen Alexander Stubb näyttää saaneen kirkkaan pistevoiton keskustan Juha Sipilästä ja perussuomalaisten Timo Soinista, jotka ovat tähän saakka olleet nihkeitä sen suhteen.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjauksessa todetaan, että erityisesti Ukrainan kriisin seurauksena Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne on heikentynyt.

Venäjän ja EU:n keskinäissuhteiden ja yhteistyön parantaminen vahvistaisi koko Euroopan turvallisuutta ja taloutta. Tämän yhteistyön tulee kuitenkin perustua kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisten sitoumusten kunnoittamise

Hallitusneuvottelujen maahanmuuttolinjauksessa halutaan pitää kiintiöpakolaisten määrä ainakin viime vuosien tasolla.

Maahanmuuton halutaan olevan hallittua. Osallistuminen YK:n tai EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman organisaation toimintaan kriminalisoidaan.

EU-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkintaa lievennetään, kun se on työllisyyden ja julkistalouden kannalta perusteltua. Yrityskohtaisesti voidaan mahdollistaa erityisosaajien nopeampaa työllistämistä.

Integraatiota ei ole tarpeen syventää kaikilla politiikan alueilla.

Tuleva hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijaisesti pitää käyttää kansallisia toimia ja toissijaisesti sijoittajavastuuta. Euroopan vakausmekanismia voidaan käyttää vain nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa

Neuvottelijat toteavat, että EU:n tärkein tehtävä on rauhan, turvallisuuden, vaurauden ja oikeusvaltion turvaaminen maanosassamme. Samalla vaaditaan, että unionia uudistetaan ja sen toimintaa parannetaan.

Samalla keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen neuvoittelijat toteavat, että integraatiota ei ole tarpeen syventää kaikilla politiikan alueilla.

EU-linjauksessa korostetaan, että EU on myös tärkeä turvallisuusyhteisö Suomelle.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE