Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallituspuolueen Zyskowicz perustulosta: unelmahöttöä – SDP:n Räsänen: “Syntyy metkoja tilanteita”

Ensi vuoden alkuun kaavailtu perustulokokeilu sai varauksellisen vastaanoton eduskunnassa. Täysistunnon puheenvuoroissa katsottiin laajalti, että hallituksen esittämä kokeilu on liian lyhytkestoinen ja tehdään liian suppealla koeryhmällä.

Jopa hallituspuolue kokoomuksen Ben Zyskowicz yhtyi kritiikkiin kiivaasti.

– Näen, että perustulo on yleiskäsite, eräänlaista unelmahöttöä, josta jokainen voi muotoilla omat ihanteensa.

Zyskowiczin mielestä hallituksen kokeilussa ei edes ole kyse perustulokokeilusta vaan pitkäaikaistyöttömien kannustinkokeilusta.

Hän sanoo arvaavansa lopputuloksen.

– Aivan varmasti kokeilun tulos on se, että ne, jotka saavat pitää työttömyyskorvauksensa työllistyessään, työllistyvät paremmin kuin ne, jotka eivät saa pitää työttömyyskorvausta työllistyessään.

Lakiesityksen käsittely alkoi eduskunnassa tiistaina. Esityksen mukaan ensimmäisessä vaiheessa kokeiluun otettaisiin 2 000 työtöntä satunnaisotannalla. Kokeilussa työttömille annettaisiin 560 euroa kuukaudessa, mikä olisi verovapaata tuloa. Tämän ryhmän työllistymistä verrattaisiin muihin työttömyysturvan saajiin.

“Jos otoskoko on 2 000 henkilöä…”

SDP ja vihreät katsoivat, että kokeiluun tulisi ottaa työttömien lisäksi itsensä työllistäjiä ja pienituloisia palkansaajia. SDP ja vihreät pitivät tärkeänä myös sitä, että hallitus ottaisi kokeiluun mukaan kansallisen tulorekisterin, jonka avulla verotustiedot olisivat saatavilla kokeilussa.

– Kuka tahansa yhteiskuntatieteilijä voi kertoa, että jos otoskoko on 2 000 henkilöä, ei kokeilu voi tuottaa kestävää ja koko väestöön sovellettavaa tulosta, jonka pohjalta voisi lainsäädännössä edetä … Sinänsä perustulon kokeileminen olisi ihan kannatettava asia, ja arvostamme kovasti asiantuntijoita, jotka ovat näissä niukoissa resursseissa yrittäneet asiaa valmistella, mutta tosiaan hallitus on tehnyt tämän kunnollisen kokeilun aika mahdottomaksi, ja voidaankin kysyä, mikä se perimmäinen tarkoitus on, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) sanoi.

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) pitää sosiaaliturvan uudistamista kannatettavana. Hallituksen tapa kokeilla asiaa herättää kuitenkin kysymyksiä.

– Tässä perustulokokeilussahan kokeillaan työttömyysturvan 560 euron suojaosaa, siis sitä, että kun ihminen pääsee töihin, niin hän saa pitää 560 euroa. Siinä syntyvätkin sitten jo ensimmäiset metkat tilanteet, kun viereisellä sorvilla kaveri saa kyllä samaa palkkaa mutta toinen kaveri saa siihen päälle vielä verotonta tuloa 560 euroa, hän sanoi.

Voidaan toteuttaa vuonna 2019.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) mukaan rekisteri voidaan toteuttaa vasta vuonna 2019.

Perustulomallia kritisoitiin myös siitä, ettei sitä voitaisi kokeilun jälkeen soveltaa koko väestöön, sillä se tulisi liian kalliiksi.

Toisaalta eduskunnassa katsottiin laajalti, että perustulokokeilu kannattaa puutteineenkin käynnistää, jotta saadaan uutta näkökulmaa ja tietoa sosiaaliturvakeskusteluun.

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto ja vihreät kiittelivät esitystä, vaikka näkivätkin siinä puutteita.

Asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE