Politiikka

”Hallituspuolueet eivät voi katsoa läpi sormien puolustusministerin sooloilua” – SDP:n presidenttiehdokkaalta paloivat hihat lopullisesti

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen ei ihmettele yhtään, että puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) viimeviikkoinen puheenvuoro suuren kansainvälisen sotaharjoituksen järjestämisestä Suomessa on herättänyt laajaa julkista keskustelua.

– Hämmennystä ministeri Niinistön avauksessa on herättänyt erityisesti toteamus siitä, että yli 20 000 sotilaan harjoitusta olisi jo alustavasti valmisteltu yhdessä puolustusvoimien kanssa, Haatainen kirjoittaa blogissaan.

Hän on saanut vähintäänkin epäselvän kuvan siitä, kuinka laajasti Suomen ulkopoliittisessa johdossa asiasta on keskusteltu.

– Myös presidentti Sauli Niinistön lausunnot asiassa ovat antaneet ymmärtää, että puolustusministerin puheenvuoro on perustunut täysin hänen omaan ajatteluunsa, eikä asiasta ole puhuttu – saati valmisteltu – lainkaan ulkopoliittisessa johdossa, Haatainen kummeksuu.

Hän muistuttaa, että sotaharjoituksista, joihin Suomi osallistuu, on perinteisesti linjattu yleisessä harjoituksia koskevassa suunnitelmassa. Sitä käsitellään presidentin johtamassa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Linjaukset tuodaan tiedoksi eduskunnan asianomaisiin valiokuntiin.

– Tämä noin 80 kansainvälisen sotaharjoituksen listaus ei ole sisältänyt millään tapaa puolustusministerin nyt väläyttämää Aurora 17 mittakaavan laajaa kansainvälistä sotaharjoitusta Suomessa, Haatainen painottaa.

Ei voi olla niin, että yksittäinen ministeri sitoo Suomen käsiä sotaharjoituksiin.

Hänen mielestään puolustusministerin puheenvuoro suuresta sotaharjoituksesta Suomeen asettuu vähintäänkin kummalliseen valoon.

– On aiheellista esittää kysymys siitä, miksi puolustusministeri tekee tällaisen irtioton muusta ulkopoliittisesta johdosta ja yllättää jopa tasavallan presidentin avauksellaan.

Haataisen havainnon mukaan Suomen ulkopoliittisen johdon lausunnot asiasta ovat vähintäänkin ristiriitaisia. Presidentti Niinistö korosti tänään Helsingin Sanomien haastattelussa, että asia puhuttaisiin ensin selväksi eduskunnan valiokuntien kanssa.

– Jos asia ollaan vasta aikeissa tuoda keskusteluun, ei puolustusministeri mitenkään voi esittää, että asiaa oltaisiin jo kulisseissa valmisteltu, Haatainen huomauttaa.

Hän näkee, että kaikki ei ole nyt kunnossa siinä prosessissa, jossa Suomea koskevista sotaharjoituksista päätetään.

– Kaiken huippu on viimeisin julkisuuteen tullut tieto siitä, että puolustusministeri Niinistö olisi jo esittänyt kutsun keksimäänsä sotaharjoitukseen Yhdysvaltain puolustusministerille.

SDP:n presidenttiehdokas odottaa nyt hallituspuolueilta ryhtiliikettä ja selventävää lausuntoa.

– Ei voi olla niin, että yksittäinen ministeri sitoo Suomen käsiä sotaharjoituksiin, joista Suomen ulkopoliittinen johto ole saanut minkäänlaista tietoa etukäteen. Hallituspuolueet eivät voi katsoa läpi sormien puolustusministerin sooloilua sotaharjoituksilla, Tuula Haatainen painottaa vakavasti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat