Politiikka

”Hallituspuolueiden kansanedustajat sivuuttivat tylysti valiokunnan näkemyksen” – Sanna Marin: Epäoikeudenmukainen laki runnottiin läpi eduskunnassa

Anna-Liisa Blomberg
Sanna Marinin mukaan toimimaton ja epäoikeudenmukainen malli on mahdollista kumota. – Kansalaisaloite on tähän yksi väylä.
Anna-Liisa Blomberg
Sanna Marinin mukaan toimimaton ja epäoikeudenmukainen malli on mahdollista kumota. – Kansalaisaloite on tähän yksi väylä.
Anna-Liisa Blomberg
Sanna Marinin mukaan toimimaton ja epäoikeudenmukainen malli on mahdollista kumota. – Kansalaisaloite on tähän yksi väylä.

Eduskunta hyväksyi 19. joulukuuta työttömyysturvan niin sanotun ”aktiivimallin”. Laki hyväksyttiin hallituspuolueiden äänin 103–90. Malli tuli voimaan vuoden alussa.

Mallissa työttömyyskorvausta leikataan vajaat viisi prosenttia, jos työtön ei ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Lakiuudistuksen kumoamiseksi on tehty kansalaisaloite, joka on kerännyt lähes 100 000 kannatusilmoitusta.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin kirjoittaa laista ja sen eduskuntakäsittelystä eilen julkaistussa kolumnissaan kaupunkilehti Tamperelaisessa.

– Aktiivimalli koetaan epäoikeudenmukaiseksi ja syystä, Marin kirjoittaa.

Erityisen epäoikeudenmukaisen mallista tekee Marinin mukaan se, että työttömyysturvaa leikataan myös tilanteessa, jossa työtön on pyrkinyt täyttämään aktiivisuusedellytyksen, muttei ole tähän pystynyt hänestä riippumattomista syistä.

– Eri alueilla ei ole yhdenvertaisesti tarjolla työtä tai työllisyydenhoidon palveluita. Aktiivimalli kohteleekin eri puolella Suomea asuvia ihmisiä eriarvoisesti, hän huomauttaa.

Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta kiinnitti asiaan huomiota lausunnossaan.

– Hallituspuolueiden kansanedustajat sivuuttivat tylysti valiokunnan näkemyksen runnoessaan lain läpi eduskunnassa joulukuussa.

”Epäoikeudenmukainen aktiivimalli on mahdollista kumota.”

Marin jatkaa, ettei aktiivimalli ole ensimmäinen työttömyysturvan heikennys istuvalta hallitukselta.

– Toimimaton ja epäoikeudenmukainen aktiivimalli on mahdollista kumota. Kansalaisaloite on tähän yksi väylä, Marin päättää kolumnin.

Moni sd-poliitikko ja vaikuttaja on Marinin tavoin kommentoinut kiisteltyä ”raippamallia”.

Sosiaalisessa mediassa ei heiltä ole jäänyt huomioimatta se, että pääministeripuoluee keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja kyseenalaistaa lain kolme päivää sen voimaantulon jälkeen.

Löytyypä kommentteja myös sille, että sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja alkoi epäillä juuri salissa hyväksyttä mallia vain muutama tunti äänestyksen jäkeen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat