Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt vaativat pikaista luopumista turpeen energiakäytöstä – ”Korkea aika esitellä konkreettisia keinoja”

Tiina Virtanen

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt Demarinuoret, Keskustanuoret, Vihreät nuoret, Vasemmistonuoret ja RKP-nuoret vaativat, että Marinin hallitus tekee päätöksen turpeen energiakäytöstä luopumisesta.

Demokraatti.fi/STT

Järjestöjen mukaan turpeesta on luovuttava viimeistään vuosikymmenen loppuun mennessä.

“Hallituksen on korkea aika osoittaa, että se on aidosti sitoutunut tekemään Suomesta maailman ensimmäisen hiilineutraalin hyvinvointivaltion vuoteen 2035 mennessä. Hallituksen ilmastopolitiikan tavoitteet ovat hyviä, mutta tavoitteiden lisäksi on korkea aika esitellä konkreettisia keinoja niihin pääsemiseksi”, toteaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

“Turpeen polton lopettaminen on kustannustehokas keino vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä, sillä turve tuottaa vain 6 % Suomen energiasta, mutta aiheuttaa 12 % Suomen kokonaispäästöistä. Turpeen polton päästöt ovat jopa korkeammat kuin kivihiilen. Pitäisi olla itsestään selvää, että turpeesta on luovuttava samassa aikataulussa kuin kivihiilestä”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen.

”Ei ole millään mittapuulla vastuullista, että tuemme saastuttavaa energiantuotantoa sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain.”

“Massiivisten ilmastohaittojen lisäksi turvetuotanto tuhoaa suoluontoa ja pilaa vesistöjämme. Turpeenoton yhteydesssä tehdyt ojitukset ja metsätyöt aiheuttavat kiintoaineen huuhtoutumista vesistöihin, mikä lisää rehevöitymistä. Rehevöitymisen seurauksena sinileväkukinnot yleistyvät ja vesistöjemme lajisto yksipuolistuu”, muistuttavat Vihreiden nuorten puheenjohtajat Brigita Krasniqi ja Amanda Pasanen.

“Turpeen kysyntää pidetään keinotekoisesti ylhäällä verotuin. Energiaverotuksen kokonaisuudistuksessa on tärkeää ohjata turpeen käytön vähentämiseen poistamalla turpeen verotuki. Ei ole millään mittapuulla vastuullista, että tuemme saastuttavaa energiantuotantoa sadoilla miljoonilla euroilla vuosittain”, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh.

“Ilmastonmuutos on yksi sukupolvemme suurimmista uhista ja tulevaisuuden näköalattomuus aiheuttaa nuorissa ilmastoahdistusta ja toivottomuutta. Päätöksentekijöiden vastuulla on tehdä sellaista politiikkaa, joka turvaa niin nykyisten kuin tulevien sukupolvien elämän edellytykset tällä planeetalla. Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja pelkkien puheiden sijaan”, vaatii RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids.

Hallitus kokoontuu helmikuun alussa ilmastokokoukseen, jossa on tarkoituksena käydä läpi hallitusohjelman kirjauksia ja seurata tavoitteiden etenemistä. Nuorisojärjestöt kannustavat hallituspuolueita selventämään yhteistä tilannekuvaa ja tavoitteita ilmastotoimien suhteen, jotta kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa voidaan alkaa toden teolla toteuttamaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE