Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Halpuutus” alkaa rehottaa maanteillä yhä rajummin – SDP:n huoli kaikui kuuroille korville

Demarit muistuttavat, että hallitus on viemässä kuljetusalaa siihen pisteeseen, jossa suomalaisyritykset eivät enää pärjää kilpailussa.

Sosialidemokraatit ihmettelevät, miksei hallitus puolusta “sinivalkoista työtä”. Tämä kävi ilmi tänään, kun eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovalikunta äänesti suomalaiselle kuljetusalalle tärkeästä direktiivistä: lähetettyjen työntekijöiden suojelusta.

SDP halusi tarkempaa sääntelyä myös maantiekuljetusalalle rakennusalan mallin mukaisesti. Rinnakkaisaloite ei saanut valiokunnan hallituspuolueilta tukea.

– Maantiekuljetuksissa kasvaa nyt halpatyövoiman riski, koska uusi laki heikentää reilujen työehtojen valvontaa. Aiemmin Suomessa on vallinnut yhteisymmärrys siitä, että lähetettyjen työntekijöiden työehtoja valvotaan kaikilla Euroopan unionin sallimilla keinoilla, valiokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) muistuttaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ottaa hänen mukaansa täysin toisen suunnan kuin edeltäjät.

– Ne käyttivät kaikki keinot puolustaessaan yritysten välistä reilua kilpailua sekä periaatetta, että Suomeen voi tulla töihin, mutta työstä pitää maksaa reilu, suomalaisten työehtosopimusten mukainen palkka. Sipilän valitsi sinisilmäisesti kevyemmän sääntelyn, Filatov arvioi murheellista äänestystä.

Tämä on kyllä jälleen merkillinen historian lehti.

Valiokunnan enemmistö ei myöskään halunnut korottaa rangaistusmaksuja edes tilaajavastuulain tasolle. Erityisesti perussuomalaisten käyttäytyminen ihmetytti demarijäseniä. Perussuomalaiset kun ennen vaaleja vaahtosivat suomalaisen rekkaliikenteen edunvalvonnan puolesta.

Lisää aiheesta

– Tämä on kyllä jälleen merkillinen historian lehti. Ennen vaaleja ja hallituksen menon jälkeen puhuttiin kyllä kovasti sinivalkoisesta työstä ja suomalaisen työntekijän takuumiehenä olemisesta puheenjohtaja Timo Soininkin suulla, Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) korosti.

Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti- ja sakkomaksut jäävät 1 000 ja maksimissaan 10 000 euroon. Saksassa summat ovat 30 000 ja 500 000 euroa, Mäkisalo-Ropponen vertaili.

Ilmari Nurminen (sd.) näki, että perussuomalaisten äänestyskäyttäyminen kertoo siitä, että puolue on lähtenyt markkinaliberalistisen politiikan takuumieheksi.

– Suomesta viedään tulevaisuuden eväät, kun suomalainen yrittäjä ei ole työllistämisessä samalla viivalla kuin lähetettyä halpatyövoimaa käyttävä halpuuttaja.

Nurminen kysyy, miksei Suomessa voida puolustaa kansallisesti suomalaisia työpaikkoja, kun kaikki muutkin EU-maat niin tekevät.

Asian käsittely siirtyy nyt valiokunnasta suureen saliin. Eduskunnan täysistunto käsittelee ja äänestää asian kohtalosta lopullisesti ensi viikolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE