Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Haluaako hallitus todella lisätä muutenkin heikossa asemassa työmarkkinoilla olevien epävarmuutta?” – SAK ja PAM tyrmäävät esityksen

iStock
PAM huomauttaa, että hallitus arvioi esityksessään työttömyysturvan ulkopuolelle jäävän muun muassa ravintolatyöntekijöitä, tarjoilijoita, pikaruokatyöntekijöitä ja avustavia keittiötyöntekijöitä, koska työssäoloehto ei enää täyttyisi.

Hallituksen esitys työttömyysturvan työssäoloehdon uudistamisesta on saanut sellaisenaan kielteisen vastaanoton muiden muassa työmarkkinakeskusjärjestö SAK:lta sekä Palvelualojen ammattiliitto PAMilta tänään päättyneellä lausuntokierroksella.

Demokraatti

Demokraatti

SAK pitää kohtuuttomana sitä, että työttömyyspäivärahan saamisen ehtona olevan työssäoloehdon euroistaminen toteutetaan säästötoimenpiteenä. Sekä SAK että PAM nostavat kannanotoissaan esiin, että hallituksen esitys heikentäisi pienituloisten työntekijöiden turvaa, koska se saattaisi laskea osa-aikaisesti vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevien työttömyyspäivärahaa nykyisestä.

”SAK on esittänyt hallituksen valmistelemaan esitykseen korjausta. Tähän saakka korjausehdotuksemme ovat kaikuneet kuuroille korville”, SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen ihmettelee tiedotteessa.

SAK kannattaa työssäoloehdon uudistamisen lähtökohtaa, jonka mukaan työaikaa ei enää seurattaisi, vaan työssäoloehto täyttyisi tulojen perusteella. Tällä hetkellä ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha edellyttää vähintään 18 tunnin viikkotyöaikaa yhteensä noin kuuden kuukauden ajalta, ja päivärahan suuruus lasketaan työssäoloehdon täyttymisen aikaisista palkoista.

Työssäoloehtoa kertyisi niin sanotussa euroistetussa mallissa kuukausittaisen vähimmäistulorajan mukaan. Hallituksen esitysluonnoksessa yksi työssäoloehtokuukausi kertyy sellaiselta kuukaudelta, jonka aikana työntekijä ansaitsee vähintään 844 euroa. Puoli työssäoloehtokuukautta kertyy, jos kuukausiansiot ovat 422-843 euroa.

Säännöllistä kokoaikatyötä tekevillä päivärahan määrä säilyy euroistetussa työssäoloehdossa muuttumattomana. Osa-aikaisesti vaihtelevalla työajalla tai satunnaisesti työskentelevien palkansaajien osalta päiväraha voi sen sijaan olla nykyistä alhaisempi, SAK huomauttaa.

”Ehdotetun mallin perusongelma on, että työttömyyspäivärahaa laskettaessa huomioidaan myös puolikkaiden kuukausien tulo. Tämä tarkoittaa sitä, että päivärahan perusteena olevaan palkkaan lasketaan myös pienempituloisia työjaksoja. Tämä leikkaa erityisesti osa-aikatöitä tekevien ja soviteltua päivärahaa saavien turvaa. Ansiopäivärahalle pääsy siis jonkin verran helpottuu, mutta päivärahan taso laskee riippuen puolikkaiden kuukausien määrästä”, Väänänen toteaa.

”Olemme huolissamme myös siitä, ettei jatkossa välttämättä ole kannattavaa tehdä pieniä keikkoja, jos vähäisistä tuloista kertyy vain puoli kuukautta työssäoloehtoa. Haluaako hallitus todella lisätä muutenkin heikossa asemassa työmarkkinoilla olevien epävarmuutta”, hän kysyy.

Uskooko hallitus, että pienituloisten etuuksien leikkaaminen synnyttää lisää kokoaikaista työtä?

Saman ongelman nostaa esiin PAM, joka myös epäilee uudistuksen myönteisiä työllisyysvaikutuksia. Ammattiliitto huomauttaa, että meneillään olevan hallituskauden aikana työllisyyden kasvua selittää merkittävästi osa-aikatyön lisääntyminen. Kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli Suomessa 391 000 osa-aikaista palkansaajaa, ennätysmäärä kyseisenä neljänneksellä, liitto kertaa tiedotteessa.

PAM myös nostaa esiin, että hallitus arvioi esityksessään työttömyysturvan ulkopuolelle jäävän erityisesti myyntityöntekijöitä, ravintolatyöntekijöitä, tarjoilijoita, myyjiä, siivoojia, pikaruokatyöntekijöitä ja avustavia keittiötyöntekijöitä, koska työssäoloehto ei enää täyttyisi.

Niin ikään PAM huomauttaa, että tilastokeskuksen mukaan vuosina 2019-2021 esimerkiksi vähittäiskaupan kaikista alkaneista työsuhteista oli keskimäärin 61 prosenttia osa-aikaisia. Samoin majoitus- ja ravitsemisalan toimialalla enemmistö alkaneista työsuhteista on ollut osa-aikaisia. Vuonna 2021 ravintola-alalla ja vähittäiskaupassa työskenteli 20 000 palkansaajaa nollatuntisopimuksilla.

Näissä tehtävissä työskentelevien palkansaajien työttömyysturvaan hallituksen työssäoloehdon euroistamisen yhteyteen sopimat etuusleikkaukset kohdistuvat, PAM kritisoi.

“Uskooko hallitus, että pienituloisten etuuksien leikkaaminen synnyttää lisää kokoaikaista työtä? Vai mistä ihmiset löytävät lisätunteja ja kokoaikaistavat työsuhteensa, jos hakijoita kaivataan nimenomaan osa-aikatöihin”, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kysyy tiedotteessa.

Hän pelkää, että työvoiman saatavuus saattaa päinvastoin heikentyä, jos euroistaminen toteutetaan esitetyllä tavalla.

Uudistus voidaan toteuttaa niin, ettei se johda kohtuuttomiin päivärahan heikennyksiin.

SAK:n mukaan työssäoloehdon uudistus voidaan toteuttaa myös niin, että se ei johda kohtuuttomiin päivärahan heikennyksiin pienituloisilla työntekijöillä.

SAK:n ehdotuksessa korjaus voidaan tehdä esimerkiksi niin, että puolikkaat tulot kerryttävät puoli kuukautta työssäoloehtoa, mutta päivärahan laskentaa muutetaan siten, että se lasketaan ensisijaisesti kokonaisten kuukausien tuloista. Mikäli työssäoloehto ei täyty kokonaisilla kuukausilla, huomioidaan puolikkaat kuukaudet.

PAM vaatii, että ansio-osalle määriteltäisiin minimi, jos työssäoloehtoa kartutetaan puolikkailla kuukausilla. Toinen vaihtoehto on, että työssäoloehdon tarkastelussa otettaisiin ensisijaisesti huomioon kokonaiset kuukaudet.

Samoin PAM vaatii, että euroistamisen yhteydessä tehdään tarvittavat lainsäädäntömuutokset, jotka mahdollistaisivat työttömyyskassoille peruspäivärahan maksamisen jäsenilleen. PAMin mukaan näin on syytä tehdä siksi, että tilanteesta uhkaa tulla sekava työntekijälle. Jos työttömyyskassan jäsen jää työssäoloehdon täyttymisestä huolimatta ilman ansio-osaa, nykyisellään peruspäivärahan maksatus pysyy heidänkin tapauksessaan Kelassa.

”Arvioitua useamman vakuutetun ansioturva heikkenee. Muutos on perustavanlaatuinen ja vaikuttaa leikkaavasti lähivuosina erityisesti soviteltuun päivärahaan ”, PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE