Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Haluammeko jatkaa Sipilän hallituksen tavoin palkkojen polkemisen tiellä?” – Vasemmistoliitto vaatii roimaa korotusta tutkimuksen ja kehityksen rahoitukseen

Vasemmistoliitto vaatii tutkimuksen ja kehityksen rahoituksen nostamista viiteen prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta seuraavien kahden hallituskauden aikana. Puolueen puheenjohtaja Li Andersson kehottaa seuraavaa hallitusta korjaamaan Suomen 2010-luvulla romahtaneen tutkimus-, kehitys- ja innovaatio -rahoituksen suunnan.

Demokraatti

Demokraatti

– Ensi hallituksen on päätettävä, haluammeko menestyä panostamalla osaamiseen vai jatkaa Sipilän hallituksen tavoin palkkojen polkemisen tiellä, Andersson sanoo.

Vasemmistoliiton esitykset ovat osa puolueen tänään julkaisemaa keinopakettia Suomen menestymiseksi työelämän nopeassa murroksessa. Ohjelmassa esitetään muun muassa selkeää käännettä Suomen tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiorahoitukselle.

– Jotta pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa osaamisella, Suomen täytyy nostaa tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden rahoitusta seuraavan kahdeksan vuoden aikana viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, Andersson toteaa.

Syksyllä 2017 Tilastokeskuksen antaman ennusteen mukaan viime vuonna t&k-rahojen osuus bruttokansantuotteesta laskee oli noin 2,7 prosenttia.

Menestyvässä Suomessa oikeus opiskella taattava kaikille.

Työn murroksessa menestyminen vaatii myös uutta koulutuspolitiikkaa. Työurien muuttuessa sirpaleisemmiksi osaamisen päivittämisen on oltava nykyistä helpompaa kaikille suomalaisille.

Lisää aiheesta

– Digitalisoituvassa maailmassa koulutus on yhä harvemmin niukka resurssi, ja toisaalta taitojen päivittämistä tarvitaan koko ajan. Ensimmäistä kertaa historiassa meillä on varaa kannustaa kaikkia opiskelemaan kaikissa elämän vaiheissa, yhteiskuntatieteiden tohtori ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sanoo.

Muutos voi lähteä nykyisen avoimen opiskelun vahvistamisesta ja opiskelun esteiden poistamisesta esimerkiksi työttömyysturvaa saavilta.

– Työttömyysturvan saamisen ehdoksi riittää, että hakee töitä ja on työmarkkinoiden käytettävissä. Liikaopiskelun kyttäämisen sijaan olisi työvoimapalveluissa keskitettävä resursseja opinnonohjaukseen, jotta itseopiskeluun pääsisi helpommin kiinni myös alemmalla koulutustasolla, Kontula jatkaa.

Vasemmisto esittää keinoja byrokratialoukkujen purkamiseksi.

Ohjelmassa listataan myös keinoja työn vastaanottamista ehkäisevien byrokratialoukkujen purkamiseksi. Vasemmistoliitto ehdottaa työvoimapoliittisten karensseista luopumista. Näin ollen puolueen mukaan työtön olisi oikeutettu työttömyysturvaan aina kun hän täyttää sen ehdot.

– Työsuhteiden sirpaloituessa Suomen menestyksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että saamme purettua esteitä työn vastaanottamisen tieltä, Li Andersson toteaa.

Lisäksi puolue ehdottaa käyttöön ennakkopäätösjärjestelmää, jonka kautta työtön voisi saada sitovan etukäteispäätöksen siitä, kuinka esimerkiksi osittainen työskentely vaikuttaisi heidän työttömyyspäivärahaansa ja muihin etuuksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE