Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

”Haluan taistella politiikan avulla pahoinvointia vastaan”

Jukka-Pekka Flander
Kristiina Salonen ponnistaa SDP:n eturiviin Satakunnasta. Vaalien jälkeen Salonen valittiin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajistoon.

Porista Suomen henkisen pääkaupungin kerran vuodessa tekevä Suomi-areena-tapahtumaviikko on pitänyt Kristiina Salosen kiireisenä. Toista kauttaan eduskunnassa aloitteleva Salonen on viikon mittaan osallistunut paitsi keskustelutilaisuuksiin myös muotinäytökseen. Kun mitään virallista ohjelmaa ei ole, piirittävät lobbarit, puolueaktiivit ja tavalliset kansalaiset Salosen.

Eemeli Peltonen

Salonen saapuu Porin Raatihuoneen puistoon hieman myöhässä sovitusta ajankohdasta. Hän pahoittelee ja kertoo viivästymisen johtuvat Säkylässä venyneestä toritilaisuudesta, jossa ihmisiä oli liikkeellä paljon.

– Rakastan tilanteita, joissa saan olla tekemisissä ihmisten kanssa. Kohtaamisista saan hirveästi voimaa, jolla jaksan tehdä työtäni eduskunnassa, Salonen kertoo.

Jalkatyöllä vaalipiirin ääniharavaksi

Moni ohikulkija tunnistaa Salosen ja pyrkii juttelemaan. Raumalla asuva kansanedustaja on tuttu myös muualla vaalipiirissä. Eikä ihme, sillä Salonen nousi kevään eduskuntavaaleissa vaalipiirinsä äänikuningattareksi lähes 10 000 äänellä. Nousua edellisvaaleihin verrattuna tuli yli 2000 ääntä. Salonen itse uskoo, että aktiivisella jalkatyöllä oli vaikutuksensa tulokseen sekä isolla ja sitoutuneella tukijoukolla.

– Olen halunnut ottaa maakunnan kansanedustajana aktiivisen roolin. Yhtenä päivänä olen tutustumassa broileritilaan, toisena vanhainkodin arkeen.

Salonen haluaa uskoa, että myös eduskunnassa tehdyllä työllä on merkitystä. Hän pitää vaalitulosta osoituksena äänestäjien luottamuksesta omaan tapaansa toimia.

– Meillä on 200 kansanedustajaa, joista jokainen tekee työtään omalla tavallaan. Mitään valmista pohjaa ei ole. Olen kokenut, että itsestään on löydettävä se kompassi, jonka viitoittamaa reittiä seurata, Salonen kiteyttää.

Kuntapolitiikka kasvatti kansanedustajan

Valtakunnan politiikan julkisuudessa vielä tuntematon Salonen nousi ensimmäisen kerran eduskuntaan 2011. Yritys oli Salosen toinen. Hän kertoo, että ensimmäisissä vaaleissa häntä pidettiin paikallismediassa vielä täyte-ehdokkaana SDP:n listalla. Uskottavuus ja näkyvyys kasvoivat vaalien jälkeen Rauman kunnallispolitiikan kautta.

Varsinainen huippuhetki Salosen uralla kunnallispolitiikassa oli Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtajuus. Hyvin hoidettu puheenjohtajuus auttoi osaltaan Salosta nousemaan varteenotettavaksi ehdokkaaksi eduskuntaan.

– Satakuntalaiseen perusluonteeseen kuuluu vaatimattomuus. Meilläpäin ei tykätä, jos joku nostaa hirveästi itseään esiin.Täällä yhteisö on se, joka nostaa jos on nostaakseen, Salonen pohtii.

Muiden ihmisten hyvinvoinnista huolestuminen antoi ja antaa edelleen alkusysäyksen poliittiseen osallistumiseeni

Satakunta on ollut vuosikymmeniä yksi perinteisistä demarilinnakkeista, jossa SDP:n kannatus on ollut vahvaa. Myös kevään vaaleissa puolue pärjäsi, vaikka suurimman puolueen paikka karkasi perussuomalaisille. Salosen kotikunta Rauma pysyi näissäkin vaaleissa Suomen sosialidemokraattisimpana kuntana. Puolueen kannatus oli vaaleissa 37,1 prosenttia.

Salonen pitää sosialidemokraattisia arvoja satakuntalaisille luonnollisina. Teollisuuden varaan nojanneen alueen väki kokee työväestön arjen ja ajattelumaailman tutuiksi. Se selittää osaltaan puolueen korkeaa kannatusta.

–Tämä on ollut minulle hyvä ja perinteinen paikka kasvaa mukaan sosialidemokraattiseen liikkeeseen, Salonen pohtii.

Kipinä vaikuttamiseen syttyi opiskeluaikoina

Kipinän vaikuttamiseen Salonen sai opiskellessaan sosiaalialan ohjaajaksi. Hän kertoo sosiaalialan epäkohtien näyttäytyneen kaikessa kirjossaan opiskeluvuosina. Salonen tajusi, ettei voisi jäädä sivustakatsojaksi ihmisten hädässä.

– Muiden ihmisten hyvinvoinnista huolestuminen antoi ja antaa edelleen alkusysäyksen poliittiseen osallistumiseeni.

Salonen uskoo, että SDP:n kannatuksen lasku johtuu osaltaan vieraantumisesta ihmisten arjesta. Moni puolueen entinen äänestäjä kokee, ettei puolue enää kuule hädässä olevien ääntä.

– Moni pienituloinen ja työssäkäyvä on kokenut vaikeuksia samaistua puolueen politiikkaan.

Vaalien jälkeen SDP:llä on Salosen mukaan pondinnan paikka. Puolueen on nöyrryttävä ja tultava takaisin ihmisten tasolle. Hän korostaa, että omaishoitajien, vanhusten ja vanhusten omaisten huolia on kuunneltava.

– On kuunneltava, mitkä asiat ihmiset kokevat uhkaavan hyvinvointiaan. Sitten on lähdettävä tekemään töitä niiden asioiden parantamiseksi.

Sosiaaliohjauksen ja etuuskäsittelyn esimiehenä Rauman kaupungissa työskennellyt Salonen aikoo ajaa erityisesti sosiaali- ja terveyspolitiikkaan liittyviä asioita toisella kaudellaan eduskunnassa. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen myötä asioiden tiimoilla tulee tapahtumaan paljon tulevalla vaalikaudella.

Lisätyötä tuottaa SDP:n eduskuntaryhmän toisen varapuheenjohtajan tehtävä, johon Salonen nousi eduskuntavaalien jälkeen. Tehtävä vaatii Salosta keskittymään myös sellaisiin politiikan osa-alueisiin, jotka eivät ole hänelle entuudestaan tuttuja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE