Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Haluan vielä kerran alleviivata hyvin selvästi: Tuomitsen yksiselitteisesti”

Nora Vilva
Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Europarlamentaarikot Eero Heinäluoma (sd.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) äänestivät tyhjää, kun Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkytyksen tuomitsemisesta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Asia on herättänyt paljon keskustelua.

Miapetra Kumpula-Natri on perustellut juurta jaksain kantaansa viimeksi tänään Facbookissa.

– On hyvä, että Euroopan parlamentin kannanotot saavat mielenkiintoa ja niistä puhutaan. Samalla moni ulkopolitiikan osaaja tietää, että valta sanktio- ja pakotepolitiikassa on yksimielisellä neuvostolla (jäsenmaiden hallituksilla) ja komission valmistelulla. Pidän ulkopoliittista keskustelua tervetulleena, joskin tietyt suomettumis- ja itämaan miellyttäjä -kärjistykset tuntuvatkin puistattavalta leimaamiselta ja vääriltä johtopäätöksiltä, etenkin jos poliittista linjaani on seurannut yhtään pidempään, Kumpula-Natri toteaa.

Itämaan miellyttäjällä hän viittaa Ilta-Sanomien pääkirjoituksen muotoiluihin.

Kumpula-Natri painottaa, miten myrkytyksen tuomitsemisen lisäksi mietintöön upotettiin pitkälle meneviä kannanottoja.

– Haluan vielä kerran alleviivata hyvin selvästi: Tuomitsen yksiselitteisesti Navalnyin myrkyttämisen. Pidän myös äärimmäisen huolestuttavana, että Navalnyi yritettiin myrkyttää hermomyrkyllä, joka kuuluu Neuvostoliiton ja Venäjän federaation kehittämien sotilaskäyttöön tarkoitettujen Novitšok-hermomyrkkyjen ryhmään. Tämä on vahvistettu niin saksalaisten, ruotsalaisten kuin ranskalaistenkin tahojen toimesta. Pidän myös tärkeänä, että europarlamentti nostaa vaikeitakin asioita esille.

”Olen tuon luottamuksen sitonut mielestäni hyvään Suomen ulkopoliittiseen linjaan.”

Kumpula-Natri avaa tämän jälkeen, miksi hän kuitenkin päätyi äänestämään tyhjää Navalnyi-mietinnössä.

– Päädyin henkilökohtaisen harkinnan jälkeen äänestämään tyhjää, sillä oikeustajuni mukaan ensin pitää todeta syylliseksi, ennen kuin voidaan rangaista. Lausuma oli etukenossa, joissain kohtaa pyysi riippumatonta tutkimusta ja toisessa jo osoitti rangaistuksia. Kyse ei ole siitä, etteikö Venäjän ole aikaisemminkin osoitettu olevan osallinen vakavissa ihmisoikeusloukkauksissa ja kansainvälisen oikeuden rikkomuksissa. Mielestäni uusien sanktioiden aika on kuitenkin vasta, kun asia on käsitelty eurooppalaisia oikeusvaltioperiaatteita kunnioittaen. Komissio on jo kehottanut EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Borellin suulla Venäjää järjestämään aiheesta kansainvälisen tutkinnan yhteistyössä Kemiallisten aseiden kieltojärjestön kanssa.

– Olen sanonut useissa haastatteluissa, että myös tutkinnan estäminen on tuomittavaa. Navalnyi kaipasi todisteeksi esimerkiksi vaatteitaan, joita hän se saanut venäläisestä sairaalasta mukaansa siirryttyään hoitoon Saksaan.

Kumpula-Natri kertaa, että lisäksi parlamentin mietinnössä häntä häiritsi Venäjä-politiikan kohta, jossa halutaan eristää Venäjä erilaisista kansainvälisistä organisaatioista.

– Esimerkiksi Akrtinen neuvosto on ollut Suomen ulkopolitiikan näkemyksen mukaan tärkeä kansainvälinen foorumi – itse asiassa ETYJ:in ohella ainoita – jossa sekä Venäjä että Yhdysvallat tapaavat. Moneen poliittiseen mutkaan taipuu myös North Stream 2 -putki. Yhdysvallat asetti kauppapoliittisia pakotteita sen parissa toimiville yrityksille. Ympäristölupia ja kaasun asemaa ylipäätään edes hiilen korvaavana energialähteenä käsitellään parlamentissa lähes viikottain. Suomessa ei edellinen eikä nykyinen hallitus ole lähes valmista kakkosputkea kieltänyt valmistumista.

– Haluan vielä loppuun todeta, että aion jatkossakin käyttää omaa harkintaani vastaavanlaisissa äänestyksissä, lukea tarkkaan koko lausumat, jotka koskevat meidän lähialueita. Jos äänestettäisiin vain otsikoista, ei minulla olisi ollut nokan kopauttamista. Lopullisessa äänestyksessä on kuitenkin vain ota tai jätä. Siksi tyhjä – mutta minulla ei ollut huomautettavaa lausunnon ihmisoikeuksien ja demokratian vahvistaviin osiin.

– Muistan, että minulla on kunnia edustaa europarlamentissa juuri niitä kymmeniä tuhansia suomalaisia äänestäjiä, jotka ovat minut europarlamenttiin valinnut. Olen tuon luottamuksen sitonut mielestäni hyvään Suomen ulkopoliittiseen linjaan. Tasavallan presidentti Niinistön sanoin myrkytyksestä ”tähän on saatava selvyys”, Kumpula-Natri päättää.

Äänestykseni Europarlamentin Navalnyi-kannanotossa on herättänyt keskustelua viime päivinä. On hyvä, että Euroopan…

Julkaissut Miapetra Kumpula-Natri Sunnuntaina 27. syyskuuta 2020

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE