Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Halutaanko yliopistoista talouselämän palvelijoita?” – Hämeen-Anttila odottaa linjanvetoa: kaikkea ei voi saada samalla rahalla

Professori Jaakko Hämeen-Anttila kysyy, mikä yliopiston tarkoitus oikeasti on. Hänen mukaansa yliopistoissa valitsee syvä epätietoisuus, onko sen tehtävä auttaa elinkeinoelämää vai saako puhdas perustutkimus ohjata yliopiston työtä.

– Toisinaan nämä tavoitteet yhdistyvät, mutta usein, varsinkin kaupallisuuden astuessa kuvioihin, ne ovat kuitenkin ristiriitaisia, Hämeen-Anttila kirjoittaa kolumnissaan Helsingin Sanomissa.

Hän muistuttaa, että tieteen peruslähtökohtana on avoimuus. Tulokset on julkistettava, jotta muut tutkijat voivat varmistua niiden oikeellisuudesta.

– Yritysmaailmassa oleellista on pitää tutkimustulokset vain niistä hyötyvän yrityksen yksityisomaisuutena. Tiede pyrkii ilmiöiden ymmärtämiseen arvottamatta tutkimuksen sovellettavuutta. Sumerin syntaksin tutkiminen on aivan yhtä tärkeää kuin englannin syntaksin tutkiminen, vaikka edellistä ei voi kaupallistaa konekääntämistä varten, Hämeen-Anttila vertaa.

Hän kritisoi sitä, että juhlapuheissa yliopistojen sivistystehtävä ja puhtaan tieteen arvo nostetaan korkealle, mutta arkielämässä on toista: tutkimuksen yhteiskunnallinen ja erityisesti taloudellinen merkitys korostuu puhtaan tieteen kustannuksella.

Hallitukset tulevat ja menevät, yliopisto säilyy.

Hämeen-Anttila pohtii huippututkimusta.

Lisää aiheesta

– Ei kansainvälistä tiedemaailmaa kiinnosta, hyötyykö jokin paikallinen yritys jossakin marginaalisessa yliopistossa tehdystä tuotekehittelystä. Korkeatasoiset tiedejulkaisut ovat edelleen kansainvälisen arvostuksen perusta, vaikka julkaisut käsittelisivät klassista arabialaista kirjallisuutta, jolla varmasti ei ole taloudellista sovellusarvoa.

Hän vaatii avointa ja rehellistä keskustelua suomalaisten yliopistojen kehittämisestä. Pitäisi ainakin myöntää, että “kaikkea ei voi saada samaan aikaan, ei ainakaan samalla rahalla”.

– Jos haluamme kansainvälisesti arvostettua huippututkimusta, rahoitusta on suunnattava puhtaaseen tieteeseen. Jos taas haluamme yliopistoista talouselämän vetureita, tai palvelijoita, moni korkeatasoinen mutta taloudellisesti tuottamaton tieteenala saa lähteä. Vain juhlapuheissa nämä tavoitteet ovat ristiriidattomia.

Hämeen-Anttila huoahtaa, että onneksi kyse ei sentään ole toisensa kokonaan poissulkevista vaihtoehdoista. Yliopistoissa voidaan tehdä samaan aikaan teoreettista perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta.

– Yliopistojen on vain määriteltävä oma tavoitteensa: kuinka paljon haluamme suunnata resursseja kumpaankin. Molempia ei voi yhtä aikaa tukea maksimaalisen paljon. Tämä tavoite on myös lausuttava julki, juoksematta juhlapuheitten maailmaan, jossa kaikki on mahdollista yhtä aikaa.

Edinburgissa nykyään vaikuttava arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori huomauttaa, että yliopiston on myös säilytettävä riippumattomuutensa niin politiikasta kuin liike-elämästäkin.

– Riippumatta kulloisenkin hallituksen poliittisesta linjasta. Hallitukset tulevat ja menevät, yliopisto säilyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE