Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Hälyttävä raportti: joka seitsemännellä lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on liikaa asiakkaita

LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Joka seitsemännellä lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on liikaa lapsia asiakkaina, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista selviää.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lakisääteinen enimmäismäärä on 35 asiakasta sosiaalityöntekijää kohti. Asiakasmäärien ylityksiä selitettiin pienissä kunnissa henkilövaihdoksilla tai ettei avoimia virkoja ole saatu täytettyä, THL kertoo.

Keskimäärin koko maassa lastensuojelun sosiaalityöntekijällä oli viime marraskuussa 28 lasta asiakkaana.

Pienin lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakaskeskiarvo oli Etelä-Karjalassa (13) ja suurin Päijät-Hämeessä ja Vantaa-Kerava-alueella (35).

Vaikka tiedot kerättiin ennen uusien hyvinvointialueiden virallista aloittamista ja vastuu lastensuojelun järjestämisestä oli vielä kunnilla ja kuntayhtymillä, tiedot on raportoitu hyvinvointialueittain selkeyden vuoksi, THL kertoo.

LASTENSUOJELUN lakisääteinen enimmäisasiakasmäärä ylittyi vähintään yhdellä työntekijällä 15 hyvinvointialueella.

Pohjanmaalla asiakasmäärä ylittyi suhteellisesti useimmiten: 54 prosentilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä oli enemmän kuin 35 asiakasta. Päijät-Hämeessä sama lukema oli 46 prosenttia. Kolmanneksi huonoimmin suoriutui Satakunta, jossa 34 prosentilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä oli liikaa asiakkaita.

Vuoden 2024 alusta sosiaalityöntekijällä saa olla lain puolesta asiakkaita enintään 30.

Mikäli kaikki avoinna olevat sosiaalityöntekijän virat olisivat täytettyinä, kaikkien kolmen alueen niin kuin monen muunkin tilanne olisi selvästi parempi. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä avoimia resursseja oli 20 prosenttia. Koko maassa lastensuojelun avointen virkojen osuus oli 12 prosenttia, mikä vastaa 170:tä henkilötyövuotta, THL kertoo.

26:ta prosenttia lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tehtävistä hoiti niin sanottu sijaispätevä sosiaalityöntekijä. Kainuussa sijaispätevien osuus oli suurin, 57 prosenttia.

Sijaispätevällä sosiaalityöntekijällä tarkoitetaan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskelevaa henkilöä, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aine-opinnot ja käytännön harjoittelun. Tällainen henkilö voi toimia sosiaalityöntekijän ammatissa lain mukaan tilapäisesti ja enintään vuoden.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE