Timo Soinin puheista syvä hämmennys – ”Hälyttävän kyseenalainen”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eurooppanuorten mukaan Suomen ulkoministerin Timo Soinin (ps.) näkemykset Puolan tilanteesta ovat hätkähdyttäviä. Puolan uuden hallituksen puuttuminen median ja oikeuslaitoksen toimintaan on herättänyt voimakasta arvostelua.

Hallitus on vaihtanut maan yleisradion johtoa ja korkeimman oikeuden tuomareita sekä muuttanut oikeusistuimen toimintaperiaatetta.

Myös Eurooppanuorten mielestä toimet kaventavat kansalaisten demokraattista liikkumavaraa ja heikentävät median roolia vallan valvojana. Sen mukaan vaaleilla valitulla hallituksella on oikeus poliittiseen suunnanmuutokseen, mutta kansanvalta ei voi tarkoittaa enemmistön rajoittamatonta mielivaltaa.

– Ulkoministeri Timo Soinin blogissaan ja mediassa esittämä mielipide, että kyseessä on Puolan sisäinen asia, johon muiden ei tule puuttua, on hälyttävän kyseenalainen. Jos komissio päätyy esittämään rangaistusta Puolalle, tulee myös Suomen hallituksen ottaa siihen kantaa, sanoo Eurooppanuorten puheenjohtaja Jesse Jääskeläinen.

Euroopan komissio on ensimmäistä kertaa ottanut käyttöön niin sanotun oikeusvaltiomekanismin, jossa ensimmäiseksi tarkastellaan toteutuuko oikeusvaltioperiaate Puolassa.

– Euroopan unioni on arvoyhteisö, jonka jäsenet ovat velvoitettuja kunnioittamaan demokraattisen oikeusvaltion perusperiaatteita. On meidän yhteinen etumme varmistaa, että jäsenyysneuvotteluista tunnetut Kööpenhaminan kriteerit ovat muutakin kuin pelkkää puhetta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat