Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hälytyskellot soimaan: 70% hoitajista on jo kypsynyt työkuormaansa

Hallituksen leikkaukset ovat johtaneet siihen, että hoitohenkilöstön määrästä on jouduttu nipistämään rajusti. Työ on muuttunut entistä raskaammaksi.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin kyselyn tulos hoitajien työkuormasta on hälyttävää luettavaa. Peräti 93 prosenttia kyselyyn vastanneista on huolissaan hoidon laadusta. Hoidettaville ei ole riittävästi aikaa eikä heidän yksilöllisiä tarpeitaan pystytä huomioimaan.

70 prosenttia joutuu tekemään joka viikko asioita, jotka ovat ristiriidassa heidän omien arvojensa kanssa.

Vastaajista 70 prosenttia on lisäksi harkinnut alanvaihtoa. Saman verran on heitä, jotka kokevat työnsä raskaaksi. Määrä on noussut yli viidenneksellä vuodesta 2012. Suurin syy on riittämätön henkilöstömäärä.

Työntekijöillä on kuitenkin vahva halu tehdä työnsä laadukkaasti asiakkaan parhaaksi, mutta tällä hetkellä siihen ei anneta mahdollisuutta.

Yli puolet ei ole ylipäänsä varma, pystyykö työskentelemään kahden vuoden kuluttua terveytensä puolesta nykyisessä ammatissaan. Työkuorman nousuun vaikuttaa muun muassa se, että hoidettavat ovat entistä useammin monisairaita ja raskashoitoisia.

Hoitajat pyrkivät oman terveytensä kustannuksella samaan laatuun kuin aiemminkin.

Superin mukaan säästöpaineissa ei voida taata yhtä laadukasta hoitoa kuin kymmenen vuotta sitten. Viesti on suunnattu valtiovallalle ja työnantajille.

Lisää aiheesta

– Tämä olisi rehellistä todeta. Koulutetut hoitajat pyrkivät oman terveytensä kustannuksella samaan laatuun kuin aiemminkin. Sitä heiltä odottavat hoidettavat, vanhemmat, omaiset, työnantajat, valtiovalta sekä hoitajat itse, Superin asiantuntija Sari Erkkilä huomauttaa.

Lähi- ja perushoitajat kokevat myös entistä enemmän väkivaltaa työpaikoillaan. 72 prosenttia on havainnut väkivaltaa tai sen uhkaa viimeisen vuoden aikana. Siihen ei ole kuitenkaan suhtauduttu työturvallisuuslain edellyttämällä vakavuudella. Jälkihoito on retuperällä liki kolmanneksessa työpaikoista ja ilmoitukset eivät yleensä johda mihinkään toimiin.

Kysely toteutettiin tammi-helmikuussa 2016 ja siihen vastasi 1 735 Superin jäsentä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE