Politiikka

”Hankala yhtälö” – PAMin Selin: Kaikki neuvottelut edelleen kesken, takarajan yli menee

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin SAK:n liittojen kokouksessa Helsingissä 23. tammikuuta 2018.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin SAK:n liittojen kokouksessa Helsingissä 23. tammikuuta 2018.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin SAK:n liittojen kokouksessa Helsingissä 23. tammikuuta 2018.

Kuunvaihteessa on päättymässä erittäin tuhti nippu työehtosopimuksia. Mukana ovat isot julkisen puolen ja palvelualojen sopimukset. Palvelualojen ammattiliiton PAMin isoilla sopimusaloilla ei tule ratkaisuja vielä tänään. PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi STT:lle, että kaikki neuvottelut ovat edelleen kesken ja menevät takarajan yli.

PAMin hallitus oli tänään koolla arvioimassa neuvottelutilannetta, erityisesti suurimpien sopimusten, eli kaupan, matkailu- ja ravintola-alan ja kiinteistöpalveluiden osalta.

– Meillä on sovittuna kaikkiin näihin nyt jo seuraavia neuvotteluaikoja torstai-, perjantai- ja tiistaipäiville, Selin sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa vaikein tilanne on tällä hetkellä kiinteistöpalvelualalla.

– Siellä ollaan aika alkutekijöissään koko neuvottelussa, Selin sanoi.

Kaupassa ja matkailu- ja ravintola-alalla on Selinin mukaan menossa rakentavat neuvottelut työnantajapuolen kanssa.

– Suurin ongelma liittyy ratkaisun kokonaiskustannukseen. Miten se saataisiin ratkaistua, kun työnantajilla on tiukka yhteiskoordinaatio 1,6 prosenttia vuodelle, ja sen sisään pitäisi mahtua kaikki mahdolliset kustannusvaikutteiset tekstitkin. Tämä on aika hankala yhtälö, Selin sanoi.

Tilannetta maustaa perjantain mielenilmaus ja aktiivimalli, jotka ovat hallinneet julkisuutta viime päivinä.

Syksyllä liittokierros sujui kohtuullisen pienin pompuin, mutta liittokierroksen loppupää tarjoaa nyt aineksia isompiinkin pomppuihin. Tilannetta maustaa perjantain mielenilmaus ja aktiivimalli, jotka ovat hallinneet julkisuutta viime päivinä.

Tänään on kuun viimeinen päivä, joten paineet ratkaisuista suuntaan tai toiseen kasvavat. Katseet kääntyvät palvelualojen ohella erityisesti isoihin julkisen puolen sopimuksiin. Kuntapuolen neuvottelujen osapuolet ovat kutsuneet hallintojaan koolle torstaiksi arvioimaan tilannetta ja mahdollisia ratkaisuja. Osapuolten näkemykset ovat kuitenkin vielä olleet kaukana toisistaan.

Julkisella puolella lomarahaleikkaus on hiertänyt pahasti neuvotteluissa pitkin matkaa. Jälleen tiistaina hoitajajärjestöt SuPer ja Tehy lähettivät julkisuuteen tiedotteen, jossa ne vaativat lomarahaleikkauksen kompensointia.

SuPer ja Tehy tavoittelevat kompensaatiota leikkaukselle tänä ja ensi vuonna erillisenä korvauksena, joka ei voi olla osa varsinaisia palkankorotuksia.

– On selvää, että kiky-ratkaisua ei voi perua, mutta sen haittoja pitää nyt korvata palkansaajille, kun taloustilanne on selvästi parantunut ja kasvuennusteita nostettu. Enää ei ole perustetta näin rajuille säästötoimille, järjestöt sanoivat tiedotteessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat