Politiikka

”Hankalan järjestelmän takia käännytetään erinomaisia työntekijöitä” – kiistelty aloite etenee

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Joukko kansanedustajia jätti tänään lakialoitteen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiseksi.

Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan käytäntöä, jossa TE-toimisto selvittää jo ennen työntekijän oleskeluluvan myöntämistä, onko työmarkkinoilla saatavilla työhön sopivaa työvoimaa. Samoin se huolehtii, ettei työntekijän oleskeluluvan myöntäminen estä työmarkkinoilla jo olevan työvoiman työllistymistä.

Aloitteen allekirjoitti yli sata kansanedustajaa. Ensimmäisiä allekirjoittajia ovat Anna Kontula (vas.), Juhana Vartiainen (kok.), Veronica Rehn-Kivi (r.), Emma Kari (vihr.) ja Tytti Tuppurainen (sd.).

Kansanedustajien mukaan saatavuusharkinta pikemminkin vaikeuttaa työmarkkinoiden toimintaa ja heikentää työntekijöiden autonomiaa kuin suojelee kotimaista työvoimaa.

– Hankalan järjestelmän seurauksena Suomesta myös käännytetään työssä käyviä ihmisiä, jotka ovat työnantajankin mielestä erinomaisia työntekijöitä, kansanedustajat perustelevat.

Aloite saapuu lähiviikkoina eduskunnan lähetekeskusteluun, mistä se etenee valiokuntakierrokselle.

Vaikka lakialoitteet etenevät harvoin eduskunnassa, kansanedustajat uskovat, että kyseisellä aloitteella on siihen kaikki mahdollisuudet. Tästä edustajien mukaan kertoo jo suuri allekirjoittaneiden määrä yli puoluerajojen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat