Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Hanna Sarkkisen vuoro ottaa kantaa kiisteltyihin leikkauksiin

Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kautta jaettavat Veikkaus-avustukset ovat ensi vuodelle pienentymässä noin 30 miljoonaa euroa, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sarkkisen mukaan hänen ministeriönsä ei ole laatinut samanlaista jyvitystä rahoituksen vähenemistä kuin tiistaina oman leikkauslistansa julkaissut opetus- ja kulttuuriministeriö, koska avustuksia jaetaan eri tavalla. STM:n puolella tukia jakaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

-  Toki jaettavana on ensi vuonna vähemmän rahaa kuin tänä vuonna ja joidenkin kohteiden avustus voi pienentyä ja rahoitettavien uusien hankkeiden määrä voi vähentyä, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen hyväksyy ensi vuoden rahoitusta koskevan avustusehdotuksen joulukuun alussa, minkä jälkeen STEA julkaisee sen verkkosivuillaan.

Vanha päätös syyniin ”ainakin jossain määrin”

Sarkkisen mukaan on tärkeää, että sote-alan järjestöt eivät joudu kohtuuttomasti kärsimään Veikkauksen tuottojen alenemisesta. Hän ei kuitenkaan kysyttäessä ota kantaa siihen, tulisiko tukipotin pieneneminen kompensoida täysimääräisesti.

Vasemmistoliitto on vaatinut kulttuurin alalle kohdistuvan 18 miljoonan euron vähenemän hyvittämistä, muista hallituspuolueista samoin SDP ja vihreät.

-  Hallitus pohtii tätä asiaa. En lähde ottamaan kantaa siihen. Aiemmin tehtiin tietyt linjaukset, ja nyt asiaa ainakin jossain määrin tarkastellaan uudestaan, Sarkkinen sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamat tuet ovat yhteensä vähentymässä ensi vuodelle 43 miljoonalla eurolla.

Arpajaislaki linjaa Veikkaus-tulojen käytöstä. Niistä 53 prosenttia jaetaan opetus- ja kulttuuriministeriön kautta kulttuurille, tieteelle, urheilulle ja nuorisotyölle. Sote-järjestöt saavat 43 prosenttia sosiaali- ja terveysministeriön kautta. Viimeinen neljän prosentin siivu menee hevoskasvatukseen ja hevosurheilulle maa- ja metsätalousministeriön jakamana.

Sarkkinen toivoo, että rahoituksen ennustettavuudesta pystytään huolehtimaan. Veikkauksen edunsaajien tulevaa rahoitusta pohtivat hallituspuolueiden valtiosihteereistä koostuva sekä eduskuntapuolueiden kansanedustajista koostuva työryhmä. Heillä on työaikaa joulukuulle.

-  STEA:n puolella on myös jonkin verran mahdollista käyttää peliyhteisöjen yhdistymisen jäljiltä jääneitä jakamattomia rahoja kompensoimaan tuottojen alenemaa tulevina vuosina, mutta toivon tietenkin vastuuministerinä, ettei tätä sektoria unohdeta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE