Huvudnyheter

Hård debatt om SFP-dominans – Nu ska alla partier ska få vara med i Österbottens politiska referensgrupp

Varthän Österbotten?

Svenska folkpartister innehar 12 av 14 kommuners mandat i landskapets politiska referensgrupp i Österbotten medan regionens näst största parti, SDP, saknar representation helt. Då reformen nu närmar sig och debatten gått het ska alla partier få plats i gruppen. Huruvida den har haft reell makt finns det olika uppfattningar om.

 

– Den politiska referensgruppen i Österbotten som funderar på hur förvaltningen ska se ut består av 14 personer varav 12 är från SFP och ingen från SDP som är regionens näst största parti. Det här sätter partierna i en väldigt ojämlik situation, säger FSD:s ordförande Viktor Kocktill ABL i onsdagens långläsning.

Frågan har också debatterats i media i Österbotten och förstås på sociala medier. Frågan har förstärkts av bland annat en annan debatt om kommunfusioner i en skola i Korsholm där endast SFP-politiker var inbjudna, vilket Rebecca Åkers skrev en insändare om till Vasabladet.

Rubriken lyder “SFP – majoritetens diktatur”.

En sådan påstår vissa att gäller även i landskapets politiska referensgrupp. SFP försvarar sig på följande vis:

– Det handlar inte om någon maktkoncentration, utan om att hitta en bred kommunal representation. Det är inte SFP som tillsatt den här gruppen, utan Österbottens förbunds landskapsstyrelse, säger SFP:s kretsordförande i Österbotten Martin Norrgård på partiets webbsidor.

Där står också att det “är tråkigt att vissa partier upplever sig ha blivit utanför referensgruppen, men de har själva varit med och tagit beslutet om att tillsätta en person per kommun på landskapsstyrelsens möte i april ifjol.”

Enligt Norrgård var majoriteten av de närvarande förtroendevalda på landskapsstyrelsens möte i fråga av annan partitillhörighet än SFP.

Ärendet gällde tillsättandet av ett temporärt beredningsorgan. Detta organ består av tjänstemän. I beslutsfröslaget nämns ingenting om en politisk referensgrupp. Denna finns det endast en mening om i beredningen under rubriken “Kompletterande beredning”. Meningen lyder: “Som stöd för det temporära beredningsorganets arbete grundas en referensgrupp. Varje kommun kan utse en representant och en ersättare för honom/henne i gruppen.”

Kommunerna fick sedan veta att de har tid till den sista augusti 2017 att utse en representant till referensgruppen. I och med att SFP har starkast stöd i många av regionens kommuner är partiet helt dominerande i referensgruppen.

 

“Ska leda och övervaka”

Österbottens förbund vill i ett pressmeddelande den 7 maj “påminna om att beredningsarbetet görs i det temporära beredningsorganet och i arbetsgrupper medan referensgruppen är en kommunikationskanal mellan beredningen och kommunerna.”

I Reglemente för politiska referensgruppen 7.12.2017-31.5.2018 som behandlades på gruppens sammanträde den 7 december framgår dock större ambitioner än så. Där finns gruppens uppgifter listade och överst står att läsa att gruppen ska:

“leda och övervaka de förberedande åtgärderna för landskapsreformen och social- och hälsovårdsreformen i Österbotten samt för inledandet av det nya landskapets verksamhet i dialog med kommun- och stadsdirektörernas forum för egen del se till att reformen går framåt inom angiven tidsram och enligt nationella riktlinjer”.

Martin Norrgård från SFP kritiserar kritiken som referensgruppens sammansättning fått och anser att det är en grupp “som inte har någon större maktfaktor, utan som främst kommer att fungera som ett politiskt bollplank.”

Landskapsdirektör Kaj Suomelasäger dock, vilket överensstämmer med ovan nämnda reglemente, i augusti 2017 till Yle att det “kommer att vara referensgruppen som tar ställning till frågor som är av större karaktär och vikt.”

I vilket fall som helst står det nu klart att den politiska referensgruppen ska utvidgas. Huruvida det hinner ske innan gruppens nästa möte den 19 juni är oklart. Österbottens förbund uppgav i början av månaden att brev ska skickas till partierna inom kort.

Det ambitiösa reglemente om att gruppen ska “leda och övervaka” var som sagt daterat att gälla till sista maj.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE