Politiikka

Harkimo: Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin – ”Sampo Terho pääsee roikkumaan takapuskurin päälle”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Suomen poliittinen järjestelmä on kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) mukaan kaukana demokratiasta. Harkimo toteaa Savon Sanomien blogissaan demokratian olevan kriisissä.

– Miten kukaan oikein edes kehtaa puhua demokratiasta Suomessa? On nimittäin niin, että Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin, Harkimo kirjoittaa.

Esimerkiksi Harkimo nostaa oman puolueensa kokoomuksen, jossa on runsaat 30 000 jäsentä, mutta aktiivisia jäseniä hänen mukaansa alle kymmenen prosenttia.

– Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä ja 99 prosenttia istuu katsomossa. Kun tällä ”promillella” on lisäksi oma (epäselvä) kieli, omat säännöt (vain johto saa päättää asioista) ja melkein voisi sanoa oma uskonto (nykymalli on paras ja ainoa), niin ei ole ihme, että demokratia ei toimi eivätkä ihmiset luota poliitikkoihin tai systeemiin.

Harkimo ihmettelee kokoomuksen puheenjohtajan, valtionvarainministeri Petteri Orpon viime viikolla antamaa ilmoitusta, jonka mukaan kokoomus kannattaa Iso-Britannian Universal Credit -mallia. Hän kertoo lukeneensa asiasta lehdestä.

– Selvitin asiaa ja kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa. Eli Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin.

”Suomen valta voi lähteä yhdessä vaikka kesälomalle samalla autolla.”

Viime kesän perussuomalaisten hajoamisesta aiheutuneen hallituskriisin ratkaisi Harkimon mukaan pääministeri Juha Sipilä ja hänen avustajansa, jotka junailivat siniset hallitukseen.

– Hän lenteli vähän ympäri Suomea ja Kesärannasta kuskattiin takaluukussa avustaja pois. Eli Sipilä ja avustaja pääsevät tilataksiin. Itseoikeutettuna taksiin pääsee tietysti presidentti Sauli Niinistö. Sinisistä Sampo Terho pääsee roikkumaan vain taksin takapuskurin päälle. Hänellä ei ole kauhean paljon sananvaltaa 1,5 prosentin kannatuksella.

– Suomen valta voi lähteä yhdessä vaikka kesälomalle samalla autolla. Näihin tilataksilaisiin kaiken lisäksi pystyvät vaikuttamaan – ehkä Niinistöä lukuunottamatta – ihan muut kuin vaikkapa puolueen jäsenet. Orpoon näkemyksiä pystyy ohjaamaan esimerkiksi Jussi Kekkonen, joka joskus kehuu päättävänsä kokoomuksen asioista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat