Ulkomaat

Harvey murskaa sade-ennätyksiä – tulvahuiput vasta edessä?

Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP
Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain Texasissa jättitulvat aiheuttaneen Harvey-myrskyn sademäärä on kohonnut uuteen ennätykseen, uutisoi yhdysvaltalaismedia.

Mikään toinen trooppinen myrsky ei ole tuonut Manner-Yhdysvaltoihin yhtä paljon sadetta. Sateisimmalla alueella Cedar Bayoussa Harrisin piirikunnassa on satanut 51,88 tuumaa eli reilu 131 senttimetriä.

Määrä on enää 0,12 tuuman päässä Yhdysvaltain ennätyssateista, jotka koettiin Havaijilla hurrikaani Hikin riehuessa vuonna 1950.

Harrisin piirikunnasta tulvavesien alla on arviolta jopa 20–30 prosenttia, eli ainakin yli 900 neliökilometriä.

Texasin historiallisen pahoissa tulvissa ainakin yhdeksän pelätään kuolleen.

Kuolleiden joukossa on muun muassa houstonilainen 34-vuotias poliisi, joka kuoli poliisiautoon lähtiessään työvuorostaan maanantaiyönä.

Tulvien takia noin 30 000 ihmisen arvellaan tarvitsevan lisäksi majapaikkaa. Tulvahuiput nähdään kuitenkin luultavasti vasta keskiviikkona ja torstaina paikallista aikaa.

Houstoniin on julistettu ulkonaliikkumiskielto pimeän aikaan.

Tulvien aiheuttamassa kaaostilassa rikollisuuden pelätään kasvavan. Kahden päivän aikana esimerkiksi Harrisin alueella on pidätetty 14 ihmistä epäiltynä varastelusta ja murroista tulvan aikana, paikallismedia kertoo.

Viranomaiset yrittävät suitsia murtoja ja muita rikoksia muun muassa rajoittamalla ihmisten liikkumista.

Pahoin tulvineeseen Houstoniin on julistettu ulkonaliikkumiskielto pimeän aikaan.

Houstonin pormestarin Sylvester Turnerin mukaan toistaiseksi voimassa olevalla kiellolla halutaan estää tyhjilleen jääneiden kotien irtaimiston ryövääminen. Ulkonaliikkumiskielto ei koske pelastustöihin osallistuvia, apua etsiviä tai työmatkalaisia.

Tulvia hyödyntäviä rikollisia on uhattu myös tavallista kovemmilla rangaistuksilla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat