Ulkomaat

Harvey nostanut kaksi metriä merenpintaa Texasin rannikolla

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mark Ralston
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mark Ralston
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mark Ralston

Yhdysvalloissa voimakas Harvey-hurrikaani on iskenyt Texasiin. Sitä pidetään voimakkaimpana hirmumyrskynä yli vuosikymmeneen, ja sen uskotaan aiheuttavan valtavia tuhoja. Presidentti Donald Trump on julistanut hurrikaanin katastrofiksi. Julistuksen myötä liittovaltio voi esimerkiksi antaa Texasille lisäapua.

Hurrikaani saavutti rannikon noin iltakymmeneltä paikallista aikaa eli aamukuudelta Suomen aikaa. Sen jälkeen hirmumyrsky on heikentynyt neloskategorian hurrikaanista ykköskategoriaan. Tuulen voimakkuus on kuitenkin edelleen noin 40 metriä sekunnissa, kertoo CNN.

Hirmumyrskyn tielle sattuneista kaupungeista on jo kerrottu merkittävistä tuhoista, mutta yksityiskohtaisempaa tietoa ei ole juuri saatu, koska myrsky vaikeuttaa pelastusviranomaisten toimintaa. Esimerkiksi Rockportin ja Port Aransasin kaupunkien kerrotaan kärsineen pahoja tuhoja, kertoi New York Times.

Corpus Christi Caller-Times -lehden mukaan ainakin kymmenen ihmistä on loukkaantunut pelkästään Corpus Christin kaupungissa. Rakennukset ovat kärsineet pahoja vahinkoja.

CNN:n mukaan Texasissa ilman sähköä on yli 210 000 asiakasta.

25 senttimetriä sadetta.

Kovien tuulten ohella jättimäiset tulvat ovat iso uhka. Hurrikaani on nostanut merenpintaa rannikkoalueilla reippaasti. Harvey saattaa myös jämähtää Texasin ylle päiviksi ja rymäyttää sadetta muutaman päivän aikana jopa metrin.

CNN kertoo, että myrskyalueella vettä on tullut jo yli 25 senttimetriä. Merenpintaa Harvey on nyrjäyttänyt Texasin rannikolla pari metriä ylöspäin.

Yhdysvalloissa on kokemuksia hirmutulvista. Hurrikaani Katrina vyörytti New Orleansiin tulvavettä vuonna 2005 aiheuttaen valtavia tuhoja kaupungille.

Presidentti vierailee alueella ensi viikolla.

Myrskystä tiuhaan tviitannut presidentti Trump on muun muassa kehottanut ihmisiä huomioimaan alueidensa paikallisviranomaisten neuvot ja käskyt. Toisessa tviitissään Trump sanoo liittovaltion hallituksen olevan valmiina toimimaan.

Valkoisen talon mukaan Trump vierailee hurrikaanin vaikutusalueella ensi viikolla.

Luonnonkatastrofi laittaa Trumpin hallinnon koetukselle. Hätätilavirasto FEMAn johtoon nimitettiin kesäkuussa Brock Long, joka on toiminut vastaavassa tehtävässä Alabaman osavaltion virastossa, kun Katrina koetteli osavaltiota vuonna 2005. Häntä on pidetty asiantuntevana johtajana.

Lähteä vai ei?

Ennen Harveyn saapumista mantereelle viranomaiset antoivat evakuointikäskyjä ympäri Texasia ja Louisianaa. Tuhannet ihmiset ovat lähteneet kodeistaan hirmumyrskyn takia.

Esimerkiksi miljoonakaupunki Houstonissa on yritetty hillitä ihmisten pakohaluja.

New York Times muistuttaa, että vaikka trooppinen hirmumyrsky Allison aiheutti 22 kuolemaa kaupungissa vuonna 2001, enemmän kuolonuhreja syntyi, kun ihmiset yrittivät hädissään paeta Rita-hurrikaania.

Tuolloin jopa sata ihmistä kuoli ruuhkissa.

Harvey uhkaa öljy- ja kaasujalostamoja.

Harvey-hurrikaani uhkaa merkittäviä öljy- ja kaasujalostamoja Texasissa Meksikonlahden rannikolla. Asiasta kertova uutiskanava CNN kuvailee aluetta Yhdysvaltain energiainfrastruktuurin kannalta elintärkeäksi.

CNN:n mukaan suurin riski on, että hurrikaani aiheuttaa pitkittyneitä häiriöitä energianjalostukseen pitkin Meksikonlahden rannikkoa. Alueella sijaitsee lähes yksi kolmasosa valtion kapasiteetista muuttaa öljyä kaasuksi, dieseliksi ja muiksi tuotteiksi, CNN kertoo.

Jo varhain perjantaina paikallista aikaa Harveyn tuomat rankkasateet pakottivat evakuoimaan ja sulkemaan useita jalostamoja rannikolla. Lisäksi hurrikaani on aiheuttanut häiriöitä raakaöljyn laivauksiin Corpus Christin satamasta, joka on yksi maan johtavista satamista raakaöljyn viennissä.

Bensiinin hinnan on odotettu nousevan riippuen Harveyn aiheuttamista tuhoista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat