Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Hätiköityihin ratkaisuihin ei ole tarvetta” – SAK: Nuorten on voitava luottaa eläkkeidensä saamiseen

– Suomen eläkejärjestelmä on rakennettu niin, että myös nuoret voivat luottaa saavansa ansaitsemansa eläkkeet. Tästä periaatteesta on tärkeää pitää kiinni, palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (kuvassa) korostaa.

Demokraatti

Demokraatti

Hän myöntää, että syntyvyyden aleneminen koettelee eläkejärjestelmän kestävyyttä, kun eläkeikäisten määrä kasvaa, mutta työikäisten ja lasten määrä vähenee.

Eläketurvakeskus arvioi tänään julkaisemassaan pitkän aikavälin ennusteessa, että syntyvyyden väheneminen alkaa vaikuttaa eläkejärjestelmän rahoituspohjaan 2050-luvulla.

– Ennusteen perusteella hätiköityihin ratkaisuihin ei ole tarvetta, mutta tilannetta on syytä seurata tarkkaan, Eloranta pohtii tiedotteessaan.

Eläkejärjestelmä uudistettiin vuonna 2017. Uudistuksessa huomioitiin elinajanodotteen kasvu ja tästä johtuva tarve pidentää työuria.

Eloranta painottaa, että tehty uudistus ei yksin oikaise huoltosuhteen vinoutumista, vaan sen rinnalle tarvitaan monipuolinen työelämän työkalupakki.

“Tarvitsemme osaavaa työvoimaa ulkomailta.”

Lisää aiheesta

Työurien pidentämisessä avainasemassa ovat työelämän kehittäminen, osaamisen vahvistaminen ja toimivat työvoimapalvelut. Myös työn ja perheen yhteensovittamista on helpotettava ja työelämän turvallisuutta parannettava.

– Ihmisillä pitää olla mahdollisuus jatkaa työelämässä entistä pidempään ja työllistyä nykyistä nopeammin sekä sovittaa työtä ja perhe-elämää paremmin toisiinsa.

Erityisesti ikääntyvien työntekijöiden työkyvyn säilymistä pitää tukea ja heille on tarjottava mahdollisuus päivittää osaamistaan.

SAK:n mielestä Suomeen tarvitaan tavoitteellinen työperäisen maahanmuuton ohjelma, joka perustuu työvoimatarpeeseen.

– Tarvitsemme osaavaa työvoimaa ulkomailta, mutta myös ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden ja täällä jo olevien maahanmuuttajien työllistymistä on parannettava.

Eloranta huomauttaa, että maahanmuutolla on myönteistä vaikutusta huoltosuhteeseen vain, jos maahanmuuttajat työllistyvät.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE