Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Hätkähdyttävä raportti: rikkaat maat ovat haalineet jo yli puolet koronarokotteista

LEHTIKUVA / AFP Douglas Magno

Vain murto-osan maailman ihmisistä käsittävät rikkaat maat ovat jo varanneet yli puolet mahdollisista koronavirusta vastaan kehitetyistä rokotteista, kansalaisjärjestö Oxfamin raportissa kerrotaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Raportin mukaan yli puolet rokotteista on menossa maihin, joissa asuu vain noin 13 prosenttia maailman väestöstä.

– Mahdollisesti henkesi pelastavan rokotteen saannin ei tulisi riippua siitä, missä asut tai kuinka paljon rahaa sinulla on. Covid-19 on kaikkialla kaiken aikaa, järjestön edustaja Robert Silverman sanoo.

Vaikka EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen varoittelikin keskiviikkoa rikkaiden maiden ”rokotenationalismista”, joka vaarantaa ihmishenkiä, kuuluu myös EU rokotteita hamunneiden joukkoon.

Muita rokotemarkkinoilla aktiivisesti häärineitä ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Australia, Japani ja Sveitsi.

Viimeiseen kliiniseen testivaiheeseen on tähän mennessä edennyt viisi rokotetta. Niitä valmistavat yhtiöt kykenisivät toimittamaan noin 5,9 miljardia rokoteannosta, mikä riittäisi kolmen miljardin ihmisen rokottamiseen.

Trump: Rokottamaan jo ensi kuussa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehuskeli keskiviikkona, että rokotukset voitaisiin maassa aloittaa jo ensi kuussa.

– Olemme muutamien viikkojen päässä rokotteesta. Siihen voi kulua kolmesta neljään viikkoa, Trump sanoi puhuessaan vaalitilaisuudessa Pennsylvaniassa.

Varsinkin demokraatit ovat varoittaneet, että Trump painostaa valtiollisia elimiä ja tutkijoita hyväksymään puolivalmiin rokotteen saadakseen nostetta vaalikampanjaansa.

Von der Leyen ei omassa puheessaan ottanut kantaa aikatauluihin, mutta sanoi Euroopan kannattavan kansainvälisten järjestöjen, kuten YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johdolla tapahtuvaa rokotejakelua.

– Kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa, asuimmepa missä tahansa. Rokotenationalismi vaarantaa kaikkien elämän, kun taas yhteistyö pelastaa henkiä, von der Leyen valisti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE