”Haukut ensin kaverin ja sitten pyydät kimppaan” – Feldt-Ranta PS:n Eerolalle: ”Tämä toimii harvoin”

Jukka-Pekka Flander
PN:n Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta kaipaa Suomelta vakaata ja hallittua ulkopoliittista linjaa.
Jukka-Pekka Flander
PN:n Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta kaipaa Suomelta vakaata ja hallittua ulkopoliittista linjaa.
Jukka-Pekka Flander
PN:n Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta kaipaa Suomelta vakaata ja hallittua ulkopoliittista linjaa.

Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu tällä viikolla Suomessa, joka on osallistunut PN:n toimintaan 60 vuotta.

Vaikka turvapaikkatilanne ei olekaan kokouksen agendalla ja Pohjoismaiden neuvostolla ei ole mitään toimivaltaa maahanmuuttopolitiikkaan, se nousee väistämättä keskustelun aiheeksi.

PN:n Suomen valtuuskunnan puheenjohtajan Juho Eerolan (ps.) ja varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Rannan (sd.) näkemykset maahanmuuton ongelmakohtien ratkaisuista eroavat kuin yö ja päivä. He valottivat maanantaina iltapäivällä pohjoismaisen yhteistyön haasteita medialle.

– Mikäli merkit pitävät paikkansa, maahanmuutto keskittyy Pohjolaan jopa kymmeniä vuosia. On ehdottoman tärkeää, että Pohjoismaat löytävät yhteisen ratkaisun, ettei mikään maa muutu toista houkuttelevammaksi paikaksi hakea turvapaikkaa, Eerola vaatii.

Feldt-Ranta pitää rajatarkastusten leviämistä Pohjoismaihin poikkeustilanteena.

– Kukin pohjoismaa pohtii tykönään, miten tilanne saadaan hallintaan. Maahanmuuttokriisissä ei ole mitään yhteistä linjaa. Samalla on syytä muistuttaa, että on erittäin paljon asioita, joista Pohjoismaat ovat samaa mieltä, hän korostaa.

Eerola kritisoi Ruotsin aiempaa liberaalia turvapaikkapolitiikkaa.

– Me Suomessa emme voi toimia samoin kuin Ruotsi jokunen aika sitten eli jätti rekisteröimättä tulijat ja päästi heidät kulkemaan Suomeen asti. Valitettavasti Suomi on ensimmäinen Schengen-maa Venäjältä katsottuna, hän totesi viitaten turvapaikantulijoihin Venäjän puolelta.

Perussuomalaisten heittelehtivä ulkopoliittinen linja on erittäin huolestuttavaa.

Feldt-Ranta ihmettelee, että Eerola ensin syyttää Ruotsia ja sitten peräänkuuluttaa kuitenkin yhteistä linjaa.

– Yhteistoiminnassa harvoin toimii tyyli, että ensin haukut kaverin ja sitten kysyt, voisitko alkaa olla kimpassa.

Hän pitää perussuomalaisten heittelehtivää ulkopoliittista linjaa erittäin huolestuttavana.

– Puolueelle käy yhteinen pohjoismainen turvapaikkapoliitiikka juuri niin kauan kuin se on perussuomalaisten linjan mukaista. Vielä puoli vuotta sitten Ruotsin toiminta ei käynyt heille, Feldt-Ranta muistuttaa.

Eerola heittää pallon myös EU:n suuntaan ja ehdottaa Venäjän pakotteista luopumista.

– Turkki on saanut isoja taloudellisia myönnytyksiä, jotta se pysäyttäisi turvapaikanhakijoiden virran. Venäjän pakotteet ovat omiaan lisäämään painetta, että ihmiset lähtevät hakemaan turvapaikkaa. Uskon, että pakotteiden poistaminen vähentäisi tätä painetta.

Feldt-Ranta kysyy, mitä mieltä mahtavat olla ulkoministeri Timo Soini (ps.) tai pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tällaisista mietteistä.

– Ei Suomen parlamentin edustaja voi kansainvälisessä kokouksessa puhua mitä sylki suuhun tuo, Feldt-Ranta tuohtuu.

Hän kaipaa Suomelta yhtä yhteistä vakaata ja maltillista ulkopoliittista linjaa. Hänestä näyttää siltä, että hallituksella on linjoja vähintään kaksi.

– Viisas ulkopolitiikka tarkoittaa sitä, että olemme hyvässä yhteistyössä kaikkien naapureiden kanssa ja rakentavia myös EU:ssa.

PN:n kokous käy huomenna työmarkkinakysymysten kimppuun. Feldt-Ranta muistuttaa, että pohjoismainen malli on tähän asti lähtenyt siitä, että työntekijät ja työnantajat voivat keskenään sopia työehdoista ja palkanmuodostuksesta ilman, että polittiset päättäjät puuttuvat niihin.

– Nyt Suomessa leijuu uhka, että malli muuttuu. Tämä taatusti huolestuttaa muissakin maissa: Jos Suomessa käy näin, tauti voi levitä muuallekin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat