Politiikka

”Haussa sopiva ja pätevä” – puoluesihteeri Rönnholm uskoo: SDP:llä mahdollisuus tietynlaiseen ”Haavisto-ilmiöön”

Jari Soini
Jari Soini

Kansanedustaja Eero Heinäluoman tämänaamuinen ilmoitus, ettei aio asettua ehdolle SDP:n presidenttiehdokkaaksi, on kiihdyttänyt arvioita puolueen suuresta ongelmasta löytää oma ehdokas.

– En sitten tiedä, olenko tehtävieni tasalla, kun en ymmärrä panikoida, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kuittaa tällaiset arvelut.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ehdotti Heinäluoman vetäytymisen jälkeen, että SDP voisi harkita tukemaan suoraan istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä.

– Kyllä me toistaiseksi olemme lähteneet siitä, että haluamme oman ehdokkaan, Rönnholm korostaa.

SDP:n puoluehallitus kokoontuu torstaina hakemaan askelmerkkejä tammikuisia presidentinvaaleja varten.

– Meidän täytyy pohtia, mitä asioita me itse pidämme tärkeimpinä presidentinvaaleissa ja mistä me haluamme tuoda keskusteluun. Se on tärkeintä, Rönnholm pohtii.

Hän ei vielä ryhdy heittämään kehiin mitään nimiä, kun presidentinvaalien teemojakaan ei ole vielä täysin hahmoteltu. Rönnholm muistuttaa, että presidentti johtaa ulko- ja turallisuuspolitiikkaa yhdessä hallituksen kanssa. Joten tämän osaamista SDP:n ehdokkaalta ainakin haettaneen.

– Oma sosialidemokraattinen arvopohja pitää näkyä. Ja tämä on varmaan keskeistä: on sopiva ja pätevä, Rönnholm muotoilee.

Jokainen ehdokas, joka kantaa kortensa kekoon, tekee merkityksellisen työn.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi tänään, että puolueen presidenttiehdokkaan asettaminen voi venyä elokuulle. Rönnholmin mukaan päätös voi syntyä aikaisemminkin, sillä turha viivyttely ei ole tarpeen.

– Uskoisin, että keskustelu aktivoi, innostaa ja kiinnostaa omaa järjestöväkeä.

Hän arvioi, että keskustelua uusille urille avaava SDP:n oma ehdokas voi synnyttää parhaimmillaan viime vaaleissa nähdyn ”Haavisto-ilmiön”. Jokaiset vaalit lähdetään voittamaan, mutta Rönnholmin mielestä jo ehdokkaaksi ryhtyminen on suuri kunniatehtävä.

– Ihmiset arvostavat laajasti presidentti-instituutiota, ja se näkyy siinä, kuinka tällainen henkilövaali saa ihmiset liikkeelle. Jokainen ehdokas, joka kantaa kortensa kekoon kansalliseen keskusteluun ja yhteisen linjan muokkaamiseen, tekee merkityksellisen työn.

Rönnholm uskoo, että kukin ehdokas ja käyty keskustelu kampanjan aikana vaikuttavat valittavan presidentin näkemyksiin omassa tehtävässään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat