Ulkomaat

Havaijilla on yhä tuliset paikat: purkaus syöksi tuhkaa ja savua yli yhdeksään kilometriin

Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltain Havaijin suurimmalla saarella Kilauea-tulivuoren viimeisin voimakas purkaus on puskenut tuhkaa ja savua ilmaan yli 9 000 metriin. Asiasta muun muassa kertoneen CNN:n mukaan vuoren huipulla tapahtuneen purkauksen vapauttaman tuhkan odotetaan muodostavan tuhkapeitteen vuorta ympäröivälle alueelle. Purkaus tapahtui torstaina paikallista aikaa.

Vuorta lähellä asuvia ihmisiä on pyydetty suojautumaan tuhkapilveltä. CNN:n mukaan paikallisviranomaiset ovat sanoneet, ettei tuhkapilvi ole myrkyllinen. Viranomaiset ovat kuitenkin varoittaneet myrkyllisistä kaasuista, joita nousee tulivuoren halkeamista maankuoressa.

Uutiskanavan mukaan halkeamia on tällä hetkellä 21. Myös turisteja ja muita vierailijoita on pyydetty pysymään poissa alueilta, joilla laava ja myrkkykaasut leviävät.

Satoja ihmisiä on evakuoitu.

Viranomaiset ovat myös varoittaneet, että tuhkapilven aiheuttaman huonon näkyvyyden takia ajaminen voi olla vaarallista.

Torstain purkaus on viimeisin Kilauea-vuoren huipulta. Vuoren toukokuun alussa alkanut purkautuminen on aiheuttanut ainakin satojen ihmisten evakuoinnin. Lisäksi laava on tuhonnut tieltään jo kymmeniä rakennuksia ja ajoneuvoja.

Geologit ovat aiemmin varoittaneet, että vuori saattaa valmistautua rajuun purkaukseen. Kilauea on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti viikko sitten Kilauea-tulivuoren purkautumisen katastrofiksi Havaijilla. Julistus mahdollistaa liittovaltion avun alueelle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat