Politiikka

”Hävetkää, edustaja Rantakangas!” – Tradekan lähtö sote-bisnekseen nostatti tunteita eduskunnassa

Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman puhumassa eduskunnassa, jossa käsitellään paraikaa maakuntauudistusta ja soten valinnanvapautta.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman puhumassa eduskunnassa, jossa käsitellään paraikaa maakuntauudistusta ja soten valinnanvapautta.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman puhumassa eduskunnassa, jossa käsitellään paraikaa maakuntauudistusta ja soten valinnanvapautta.

Vasemmiston hallitsema Osuuskunta Tradeka lähti mukaan sotebisnekseen ostamalla Med Group -sotekonsernin kotiin vietävät palvelut, ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palvelut. Asiasta on uutisoinut muun muassa Ilta-Sanomat.

Asia nousi tänään odotetusti väittelyn kohteeksi eduskunnan valinnanvapauslakikeskustelussa.

Keskustelun aloitti keskustan kansanedustajan Antti Rantakangas.

Rantakangas poimi varsin vapaasti ryhmiä ja titteleitä SDP:n ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä ja väitti heidän olleen asiasta päättämässä. Hän kyseli SDP:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä ja vasemmistoliiton edustajilta, ajetaanko puolueissa kaksilla rattailla, kun Tradeka lähtee sote-bisnekseen mukaan ja salissa puhutaan julkisen terveydenhuollon puolesta.

Vasemmistoliiton ja SDP:n kansanedustajat huusivat moneen kertaan välihuudoin Rantakankaalle ja pyysivät tätä tarkastamaan faktat. Rantakangas liitti täysin vääriä henkilöitä vääriin elimiin Tradekassa.

Esimerkiksi kansanedustaja Jukka Gustafsson on Osuuskunta Tradekan hallituksen jäsen, mutta ei Med Groupin ostamisesta päättäneen Tradeka-Yhtiöt Oy:n hallituksessa. Gustafsson reagoikin Rantakankaan puheenvuoroon ja syytti Rantakangasta suoraan väärän tiedon levittämisestä.

– Hävytöntä, edustaja Rantakangas, Gustafsson kivahti.

Pieneen ahdinkoon joutunut Rantakangas puolustautui muun muassa väittämällä, että Tradekan edustajisto olisi siunannut valitun strategian.

– Rantakaankaan puheenvuoro paljastaa kaiken hallituksen hädän ja tuskan soten suhteen, Gustafsson sanoi ja mainitsi, että on hyvä, jos sote-yrittäjissä on yksi fiksukin osuuskuntapohjainen suomalainen yrittäjä mukana.

Samaa argumenttia käyti myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Edustaja Rantakaankaan kannattaa tarkastaa faktat, Lindtman sanoi.

– On hupaisaa, että hallitus on tuomassa markinamallin, jossa nimenomaan kansainvälisesti omistetuilla suuryrityksille mahdollistetaan mielettömät markkinat ja sitten kun on joku kotimainen edustaja, niin sitä ollaan täällä kritisoimassa. Tämä on täysin epäjohdonmukaista politiikkaa ja tämä Rantakankaan puheenvuoro itse asiassa osoittaa sen epätoivon, jossa hallitus on tämän mallin kanssa, hän jatkoi.

– Tässä tapauksesa kotimainen yritys osti ulkomaiselta pääomasijoittajalta jo olemassa olevan yrityksen, se on teidän mielestä ilmeisesti ongelmallista, vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäkikin ihmetteli.

Hän kuitenkin lisäsi, että esimerkiksi vasemmistoliiton edustajat eivät ole olleet ollenkaan innostuneita hankinnasta. Nyt ostetulta yritykseltä voidaan Arhinmäen mukaan kuitenkin edellyttää parempaa henkilöstöpolitiikkaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat