Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“He eivät voi olla pelkkiä pellinpesijöitä” – työssäoppimiselle vaaditaan yhteisiä pelisääntöjä

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL vaatii jokaiselle työpaikalle yhteisiä pelisääntöjä työssäoppimiselle. Liitto korostaa, että työssäoppijoilla ei saa korvata työvoimaa, ja heidän opastukseensa on varattava riittävät resurssit.

Marja Luumi

Demokraatti

– Työssäoppijat ovat työpaikalla oppimassa, eivät ilmaistyövoimana, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen painottaa.

Hänen mukaansa tästä kiinni pitäminen on tärkeää sekä työntekijöiden että opiskelijoiden edun kannalta.

– Opiskelijoiden on saatava oppia työpaikalla asiat, jotka on kirjattu heidän henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaaansa. He eivät voi olla pelkkiä “pellinpesijöitä”.

Ammatillisen koulutuksen uudistus tuli voimaan vuoden alusssa. Se siirtää aiempaa enemmän koulutusta oppilaitoksista työpaikoille. Varsinaisten työpaikkaohjaajien lisäksi myös työntekijät ohjaavat käytännössä työssäoppijoita. SEL:n mukaan tämä on huomioitava työpaikoilla. Elintarvikealan yrityksissä on jo nyt tiukat henkilöstömitoitukset ja kova työtahti.

– Työnantajan tehtävä on huolehtia, että työpaikalla on riittävät valmiudet ja resurssit ottaa opiskelijoita oppimaan työssä. Työssäoppijoiden ja työntekijöiden työturvallisuutta ei saa vaarantaa, Kuntonen muistuttaa.

Huolenamme on, että koulutuksen laatu huononee.

Lisää aiheesta

SEL:n mielestä uudistuksen taustalla on sinällään hyvä tavoite tehdä koulutuksesta käytännönläheisempää. Mutta sen toteutusta rasittaa hallituksen 190 miljoonan euron leikkaus ammatillisesta koulutuksesta.

Liitto arvioi, että aiempaa yksilöllisemmät opintopolut vaatisivat lisää opiskelijoiden ohjausta. Oppilaitosten on vaikea tarjota sitä, kun opettajia on leikkausten takia jouduttu irtisanomaan.

– Huolenamme on, että koulutuksen laatu huononee ja tutkinnon suorittaneiden opiskelijoiden ammattitaito on aikaisempaa kapeampi, ja siinä on isompia eroja valtakunnallisesti.

SEL myös kannattaa hallituksen tavoitetta lisätä oppisopimusopiskelijoiden määrää. Se vastustaa kuitenkin hallituksen esitystä, joka mahdollistaisi oppisopimuskoulutuksen väärinkäytön.

– Jos lakimuutos toteutuu, työnantaja voi oppisopimusopiskelijoilla kiertää velvollisuutta ottaa takaisin irtisanomiaan työntekijöitä ja tarjota lisätyötä osa-aikaisille työntekijöilleen, puheenjohtaja Kuntola huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE