Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

”He ovat työnantajan joustovara” – SAK:n tutkimus valaisee osa-aikaisen karua arkea

Osa-aikaista työvoimaa käytetään runsaasti palvelualoilla, muun muassa vähittäiskaupassa.

Vastentahtoisesti osa-aikaisesti työskentelevien arki on karua, ilmenee SAK:n tekemästä haastattelututkimuksesta.

Demokraatti.fi

He ovat työnantajan joustovara, jonka on oltava aina valmis tulemaan töihin.

Vastentahtoisesti osa-aikaisena työskentelevät palvelualan työntekijät kokevat olevansa kuin heittopussi tai käsipari, jota liikutellaan työpisteeltä toiselle.

Puhutaan käsipareista, ei ihmisistä. Jos ei käsipareja ole tarpeeksi, niin kassoille tulee ruuhkaa, toteaa tutkimukseen osallistunut kaupan alan työntekijä.

Keittiöpäällikkö kähmii kuulemma yhdessä paikassa. Jos sanoo ei, niin sitten ei olekaan enää tunteja.

Moni vastentahtoisesti osa-aikaisesti työskentelevistä kokee, etteivät työnantaja tai vakituiset työntekijät arvosta heitä.
Epävarmassa työtilanteessa olevan työntekijän on siedettävä esimerkiksi epäasiallista käytöstä, jotta hän saa jatkossa työtä.

– Keittiöpäällikkö kähmii kuulemma yhdessä paikassa. Jos sanoo ei, niin sitten ei olekaan enää tunteja, kertoo ravintola-alan työntekijä.

SAK:n tekemä tutkimus osoittaa, että joustavuudesta huolimatta osa-aikatyöntekijän toimeentulo on kiven alla. Tulot rakentuvat yleensä pienistä puroista, joista yksi on päätoimi, ja toimeentuloa täydentävät useiden työnantajien antamat keikkaluontoiset työtehtävät.

SAK: Osa-aikaisuudelle oltava hyvät perusteet

SAK:n päälakimiehen Timo Koskinen mielestä nollatyösuhteisten ongelma on jo niin laaja, että asiaan tulisi puuttua lainsäädännössä. Työmarkkinajärjestöt ovat pyrkineet löytämään useassa työryhmässä ratkaisua osa-aikatyön ja nollatyösuhteisten ongelmiin.

– Osa-aikaisten ongelman ratkeaminen ei ole kiinni työntekijäpuolen tai virkamiehistön asenteista. Kaipaisinkin enemmän perusteluita, miksi yrittäjäriskin viimekätinen kantaja pitää olla juuri osa-aikainen nollatyöntekijä, ihmettelee päälakimies Koskinen.

SAK toteutti haastattelututkimuksen vastentahtoisesta osa-aikatyöstä vuonna 2013, ja sitä varten haastateltiin 22 palvelualan työntekijää eri puolilla Suomea.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE