”He saivat rehdit ja reilut oikeudenkäynnit” – Saudi-Arabia puolusteli teloituksia

Lehtikuva
Shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin teloitus sai ihmiset osoittamaan mieltään useissa Lähi-idän maissa.
Lehtikuva
Shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin teloitus sai ihmiset osoittamaan mieltään useissa Lähi-idän maissa.
Lehtikuva
Shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin teloitus sai ihmiset osoittamaan mieltään useissa Lähi-idän maissa.

Saudi-Arabia on puolustellut kiisteltyjä teloituksia YK:lle. Saudi-Arabia teloitti viime viikolla 47 ihmistä, joiden joukossa oli merkittävä shiialainen uskonoppinut Nimr al-Nimr.

Teloitus on kirvoittanut mielenosoituksia useissa Lähi-idän maissa sekä johtanut Saudi-Arabian ja Iranin välien katkeamiseen.

Saudi-Arabia vakuutti kirjeessä YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille, että teloitetut saivat reilut ja rehdit oikeudenkäynnit. Maa myös kiisti, että tuomittujen uskonnollinen vakaumus olisi vaikuttanut lopputulokseen.

Iran puolestaan on ilmaissut pahoittelunsa Saudi-Arabian lähetystöihin tehdyistä hyökkäyksistä. YK:n turvallisuusneuvostolle osoitetussa kirjeessä Iranin YK-edustusto lupasi ryhtyä tarvittaviin toimiin vastaavien tapausten ehkäisemiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut jyrkästi iranilaisten mielenosoittajien hyökkäyksen Saudi-Arabian suurlähetystöä vastaan. Neuvosto vaatii Irania suojelemaan diplomaattikohteita ja niiden henkilökuntaa.

Välirikko ei vaikuta saudien osallistumiseen rauhantyöhön.

Useat maat ovat vedonneet Saudi-Arabiaan ja Iraniin, jotta maat avaisivat keskusteluyhteyden uudestaan ja pyrkisivät jännitteiden liennyttämiseen. Maiden diplomaattisuhteiden katkeamisen pelätään heikentävän mahdollisuuksia ratkoa Syyrian ja Jemenin kriisejä.

Selvitelläkseen tilannetta YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura vierailee parhaillaan Saudi-Arabiassa ja matkaa myöhemmin tällä viikolla Iraniin.

Saudi-Arabian YK-lähettilään mukaan välirikko Iranin kanssa ei vaikuta saudien osallistumiseen rauhantyöhön.

– Meidän puolestamme sillä ei ole vaikutusta, koska aiomme edelleen työskennellä hyvin kovasti tukeaksemme Syyrian ja Jemenin rauhanponnisteluja, sanoi Saudi-Arabian YK-lähettiläs Abdallah al-Mouallimi.

Al-Mouallimin mukaan Saudi-Arabia ei lähde esimerkiksi boikotoimaan Syyria-neuvotteluja Iranin takia. Hän ei antanut Iranin roolille muutenkaan paljoa arvoa.

– Iranilaiset eivät olleet (Syyria-neuvotteluissa) kovin kannustavia tai myönteisiä edes ennen diplomaattisuhteidemme katkeamista, hän totesi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat