Ulkomaat

Heidi Hautala: ”Käynnissä on täysimittainen ja mielivaltainen hallituksen vastavoimien puhdistus”

Lehtikuva
Lehtikuva

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) vieraili viime viikonloppuna vierailin EU-parlamentin vihreiden kanssa Istanbulissa ja Ankarassa. Hautalan mukaan hän ei löydä sanoja kuvaamaan tilannetta.

Hautalan mukaan vielä kolme vuotta sitten Recep Tayyip Erdoganin konservatiivisen islamistipuolueen AKP:n hallitsema Turkki näytti roolimallilta muulle islamilaisille valtioille.

— Maltillisen uskonnollinen, kansainvälistä vastuuta kantava valtio pitkällä matkallaan moderniksi valtioksi, ehkä jonain päivänä myös EU:n jäseneksi, Hautala kirjoittaa.

Vihreiden EU-parlamentaarikko sanoo, että Erdoganin tarinassa AKP:n Turkki on uhri, jonka johtajalleen uskollinen kansa pelasti valtioelimiin ja yhteiskuntaan soluttautuneiden gülenistien ja petollisten kenraalien käsistä.

— Nyt käynnissä on täysimittainen ja mielivaltainen hallituksen vastavoimien puhdistus. Oppositiopuolueiden vaatimuksesta perustettiin parlamentaarinen tutkimuskomitea selvittämään kaappausyön taustoja ja tapahtumia. Sitä ei kuitenkaan voi pitää riippumattomana.

Hautala kertoo matkustaneensa Istanbuliin suoraan Euroopan parlamentin äänestyksestä, jossa parlamentti vaatii jäädyttämään Turkin jäsenyysneuvottelut toistaiseksi.

— Kaikki tapaamamme poliittisen opposition, ihmisoikeusjärjestöjen edustajat ja toimittajat pitivät Turkissa valtavan huomion saanutta päätöslauselmaa tarpeellisena muistutuksena Erdoganille siitä, että hänen vallankäyttönsä on ylittänyt kaikki sietorajat.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat