Heidi Hautala väänsi rautalangasta: Tällainen on ”Ikean verokikka”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala paljastaa blogipäivityksessään ruotsalainen huonekalumyymäläketju Ikean ”verokikan”. Hautalan verkkosivuilla on asiasta myös kuvaava graafinen esitys.

Hautala toimitti viime viikolla vihreiden verotustyöryhmän parlamentaarikkojen kanssa kahdelle komissaarille raportin, josta heidän mukaansa selviävät Ikean EU-maissa käyttämät verovälttelysuunnitelmat.

Raportin mukaan Ikea on luonut yritysrakenteen, jolla se on välttynyt maksamasta jopa miljardin euron verot kuuden vuoden aikana.

Heidi Hautala.

– Raportti osoittaa, miten Ikea, jonka liikkeistä suurin osa sijaitsee EU-maissa, käyttää muun muassa Hollannin, Belgian ja Luxembourgin verotuksen porsaanreikiä hyväkseen, vihreä ex-ministeri kirjoittaa.

Hautala kertoo, että raportissa kuvataan myös syyt, miksi komission tammikuussa 2016 julkaistu veronkierron vastainen toimenpidepaketti ei sisällä tarvittavia keinoja puuttua Ikean kaltaiseen toimintaan.

Hautala kaipaa kunnianhimoisempaa verovälttelyn estävää pakettia, jolla päästään puuttumaan myös EU-maissa oleviin porsaanreikiin. Lisäksi hän vaatii läpinäkyvyyttä kansainvälisiltä yrityksiltä ja yhteistä yhtiöverotuspohjaa käyttöön EU-maissa.

– Kansallisten tai EU-viranomaisten tulisi aloittaa virallinen Ikea-tutkinta. Näin on toimittu muidenkin suuryrityksen kohdalla.

Yle kertoi maanantaina, että EU-komissio aikoo tutkia väitteet ruotsalaisen huonekalujätin Ikean veronkierrosta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat