Demariristeily27.-20.8.2016

Heikkoa talousvirettä

Yritysten talousluottamus on pysynyt pääosin ennallaan, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Palveluissa odotetaan myynnin kasvua, mutta teollisuustuotanto pysynee nykytasolla.

Vähittäiskaupan luottamus on hiipunut jonkin verran tammikuusta.

Palvelujen, teollisuuden ja vähittäiskaupan luottamusindikaattorit ovat pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella. Ainoastaan rakentamisessa ollaan lähellä pitkäaikaista keskiarvoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yle: Nokia kärähti halpatyövoiman käytöstä – asiantuntijan palkka alimmillaan 750 euroa/kk

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Headquarters of Finnish telecommunications company Nokia in Espoo, Finland on Wednesday, 10th February, 2016. Nokia unveils its 2015 results on Thursday. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Nokia on jäänyt Yle Uutisten mukaan kiinni halpatyövoiman käytöstä Suomessa.

Yhtiö on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta huomautuksen lähes sadan ulkomaisten tytäryhtiöidensä työntekijän palkkasyrjinnästä.

Ylen uutisen mukaan intialaiset, kiinalaiset ja puolalaiset työntekijät työskentelivät Suomessa tuotekehityksen suunnittelutehtävissä vuosina 2014–2015. Aluehallintovirasto havaitsi, että ulkomaisia työntekijöitä työskenteli Suomessa Nokian palveluksessa alimmillaan noin 750 euron kuukausipalkalla.

Jutun mukaan Nokia myöntää saaneensa viranomaiselta huomautuksen, mutta kiistää toimineensa tarkoituksellisesti väärin.

Insinööriliitto on huolestunut.

– Me emme tietenkään hyväksy sitä, että Suomeen tullaan tekemään työtä polkuhintaan tai muuten huonoilla työehdoilla. Lakihan lähtee siitä, että tänne erityisasiantuntijoina tulevilla henkilöillä pitäisi olla samat työehdot kuin suomalaisilla työntekijöillä, liiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo Ylelle.

Nokia kommentoi juttua sähköpostitse.

– Kyse ei missään nimessä ole siitä, että Nokia haluaisi vaihtaa suomalaisen työvoiman ulkomailla tehtävään työhön, yhtiö vakuuttaa Ylelle sähköpostitse antamassaan lausunnossa.

Nokian mukaan huomautuksen syynä oli yhtiön virheellinen käsitys siitä, mitkä kaikki erät lasketaan kuuluvan kokonaiskompensaatioon.

Jos nämä kaksi ehtoa toteutuvat, Anttila-asiakas saa verkkokaupoista tilatut tavarat

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
LKS 20160725 - Anttila -tavaratalo Myyrmanni kauppakeskuksessa Vantaalla 31. maaliskuuta 2014. Kesko on päättänyt sulkea kahdeksan Anttila-tavarataloa, joissa työskentelee yhteensä noin 210 työntekijää. Myyrmannin Anttila on suljettavien listalla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Asiakkaat saavat osan Anttilan verkkokaupoista tilatuista tuotteista.

Anttilan konkurssipesä luovuttaa asiakkaille Anttila.com- ja Kodin1.com -verkkokaupoista tilatut tavarat, jos toimitustapana on nouto tavarataloista. Ehtona on myös, että asiakkaalle on ehtinyt lähteä sähköinen ilmoitus tuotteen saapumisesta valittuun tavarataloon, kertoo Anttilan konkurssipesä.

Sen sijaan tilattu tuote ei ole noudettavissa, jos asiakas ei ole saanut asiasta sähköistä ilmoitusta.

Ehdot täyttävien tuotteiden luovutus alkaa huomisaamuna tavaratalojen auettua.

Anttilan pesänhoitaja on konkurssin alkaessa katsonut, että ennen konkurssia tilattuja ja tavarataloissa noutoa odottavia tuotteita ei ole voinut luovuttaa ennen kuin mahdollisuudet luovuttaa ne on huolellisesti selvitetty.

Nyt selvityksiä on tehty, ja pesänhoitaja on päättänyt, että Anttilan konkurssipesä luovuttaa asiakkaille verkkokaupoista tilatut tuotteet, jotka on merkitty asiakkaille kuuluviksi ja siirretty tavarataloihin luovutusta varten.

Konkurssipesä pyytää kuitenkin huomioimaan, ettei konkurssipesä ota vastuuta tuotteiden mahdollisista virheistä. Tuotteilla ei ole myöskään vaihto- tai palautusoikeutta.

Ericssonin toimitusjohtaja sai potkut – osake pomppasi

Kuva: afp/sören andersson
LKS 20160127 - dmcf02; present the company sale report during a press conference in Stockholm on 27 January, 2016. / AFP / TT NEWS AGENCY / Sören Andersson / TT - LEHTIKUVA / AFP Soren Andersson
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg sai lähteä talosta heti.

Verkkolaitevalmistaja Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg jättää tehtävänsä, yhtiö kertoo tiedotteessa. Vestbergin ero astuu voimaan heti. Päätöksen toimitusjohtajan vaihtamisesta teki yhtiön hallitus. Ruotsissa asia uutisoitiin laajalti potkuina.

Financial Timesin mukaan Ericssonin osake pomppasi vaihdosuutisen jälkeen yli viisi prosenttia Tukholman pörssissä. Lehden mukaan Vestbergin lähtö on seurausta sijoittajien tyytymättömyydestä yhtiön odotettua heikompaan tulokseen.

– Yhtiön hallitus on päättänyt, että on uuden johtajan aika ohjata seuraavaa vaihetta Ericssonin kehityksessä, hallituksen puheenjohtaja Leif Johansson sanoo tiedotteessa.

Uuden toimitusjohtajan etsintä alkaa heti. Virkaatekeväksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Ericssonin talousjohtaja Jan Frykhammar.
Vestberg on ollut Ericssonin toimitusjohtajana seitsemän vuotta.

Ericssonilla on käynnissä säästöohjelma, jonka on aiemmin arvioitu johtavan jopa tuhansien työntekijöiden irtisanomisiin.
Yhtiö on Nokian suurin kilpailija verkkolaitteiden valmistuksessa.

 

EU:lta 88 miljoonaa Kemin biojalostamolle

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
LKS 20160712 Kiinalaisen bioenergiayhtiö Kaidin varatoimitusjohtaja Carl Haglund Vain poliitikon elämää! - Suuria tunteita, naurua ja ehkä vähän itkuakin. Miten poliitikot palauttaisivat maineensa? keskustelussa, joka järjestettiin SuomiAreena tapahtumaviikolla 12. heinäkuuta 2016 Porissa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Kiinalaisen bioenergiayhtiön varatoimitusjohtaja Karl Haglund puhui hiljan Porin Suomi areenassa.

Euroopan komissio siirtää 88,5 miljoonaa euroa investointitukea Kaidille, joka suunnittelee rakentavansa Kemin Ajokseen biopolttoainejalostamon. Tuki myönnettiin alun perin Vapon suunnittelemalle laitokselle vuonna 2012, mutta yritys luopui hankkeesta vuonna 2014.

Kaidi suunnittelee jalostamon rakentamista Kemiin vuoden 2019 loppuun mennessä.Toteutuessaan Kemin biojalostamon kokonaisinvestointi olisi noin miljardi euroa.

Hankkeen työllistävä vaikutus rakennusaikana olisi noin 4 000 henkilötyövuotta, ja tehtaan valmistuttua koko arvoketjuun syntyisi satoja uusia työpaikkoja.

Kaidi Finlandin omistaa yksi Kiinan suurimmista bioenergiatoimijoista, Sunshine Kaidi New Energy Group.
Jalostamo käyttäisi raaka-aineenaan esimerkiksi energiapuuta, korjuutähteitä ja metsäteollisuuden sivuvirtoja.

 

Takaisin

AVAINSANAT

Alkuvuonna löytyi yli 700 väärennettyä euroseteliä

LKS 20160705 LKs 20160705 - Euroopan keskuspankki julkisti uuden 50 euron setelin ulkoasun 5. heinäkuuta 2016. LEHTIKUVA / HANDOUT / EUROOPAN KESKUSPANKKI
Uusi 50 euron seteli on entistä huonommin väärennettävissä.

Suomesta on löydetty tämän vuoden alkupuoliskolla yhteensä 703 väärennettyä euroseteliä, kertoo Suomen Pankki. Eniten paljastui väärennettyjä 50 euron seteleitä, joita löytyi 262 kappaletta. Seuraavaksi eniten löydettiin 20 euron väärennöksiä, joita oli 188 kappaletta. Vääriä 10 euron seteleitä löytyi 187 kappaletta.

Euroväärennöksiä löydettiin viime vuonna yhteensä 1085 kappaletta. Väärennetyn setelin saamisen todennäköisyys on edelleen erittäin pieni, toteaa neuvonantaja Jussi Kangas Suomen Pankista.

Uudet viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen euron setelit ovat jo käytössä, ja huhtikuussa liikkeeseen lasketaan uusi 50 euron seteli. Uusien setelien väärentäminen on entistä vaikeampaa, koska niissä on aiempaa kehittyneempiä turvatekijöitä.

Keskustelua aiheesta