Politiikka

Heinäluoma EK:n ratkaisusta: ”Suomalaisen yhteiskunnan peruskalliot liikkuvat”

Lehtikuva
Lehtikuva

SDP:n kansanedustajan Eero Heinäluoman mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton ratkaisu irtisanoa keskusjärjestösopimukset on muutoksena massiivinen.

– Suomalaisen yhteiskunnan viime vuosikymmenten peruskalliot liikkuvat. Kun 1940 tammikuusta lähtien melkein kahdeksankymmenen vuoden ajan on rakennettu yhteistyötä työpaikoilla ja työmarkkinoilla, niin nyt sitä lähdetään purkamaan, Heinäluoma sanoo.

Hän pitää muutosta paljon merkittävämpänä kuin kysymystä EK:n sääntöjen tulkinnasta.

– Jos esimerkiksi luottamusmiehiä suojaavat sopimukset kiistetään, niin millä ihmeellä työpaikoilla voi syntyä mitään luottamusta ja millä ihmeellä paikallista sopimista voitaisiin edistää, jos työntekijöiden edustajilla ei ole suojaa. Nämä on megaluokan asioita mistä EK on nyt päättänyt ja iso kysymys on, että mihin tässä tähdätään.

Menee joku aika ennen kuin tämä menee kaikkien meidän tajuntaan mitä tässä on tapahtunut.

Heinäluoman mukaan Suomi on muuttumassa suurempien vastakohtien, heikompien työntekijöiden oikeuksien ja suurempien tuloerojen maaksi.

– Jos työntekijöillä ei ole sopimussuojaa eikä työntekijöiden edustajilla ole suojaa, niin kyllä se näkyy sitten palkka- ja työehdoissa aika nopeassa aikataulussa. Menee joku aika ennen kuin tämä menee kaikkien meidän tajuntaan mitä tässä on tapahtunut.

Heinäluoman mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallitus on siirtänyt painopistettä valtakunnallisissa työehtosopimuksissa sovittavista asioista työpaikoille.

– Jos sitten samaan aikaa, kun asioita siirretään työpaikoille, kiistetään siellä työntekijöiden oikeudet kuten luottamusmiesoikeus, niin onpa aika mielenkiintoinen tilanne. Ei tälle oikein löydy vertailukohtaa Euroopasta tällaisesta kehityksestä.

Sipilän hallitus on tähän mennessä ollut kummallisen hiljainen.

Hän pitäisi oikena linjana Ruotsin ja Saksan mallia, jossa henkilöstöedustusta on vahvistettu työpaikkojen hallinnossa ja työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa työpaikoilla tehtäviin ratkaisuihin.

Jotta se on mahdollista, pitää pitää huolta siitä, että sopimukset ovat voimassa ja työntekijöillä on sopimuksiin perustuva suoja.

EK:n keskiviikon ratkaisun taustalla on Heinäluoman mukaan osaltaan myös nykyinen hallituspohja.

– Ilmeistä on, että tämä hallitusmuutos on houkutellut EK:n tähän linjanmuutokseen. Jään katsomaan mielenkiinnolla millaisia johtopäätöksiä palkansaajajärjestöissä nyt tapahtuneesta tehdään.

– Sipilän hallitus on tähän mennessä ollut kummallisen hiljainen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat