Heinäluoma huolestui: Sodan uhka USA:n ja Pohjois-Korean välillä on todellinen – ”Suurempi kuin Kuuban ohjuskriisi”

Yhdysvaltain ydinpommin koeräjäytys Nevadassa 1950-luvulla.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on huolestunut Pohjois-Korean ja USA:n välisen sodanuhan jatkuvasta kasvusta.

Hän tviittasi sunnuntaina kahteenkin otteeseen huolestuneisuutensa USA:n Donald Trumpin ja Pohjois-Korean koko ajan kovenevasta kielenkäytöstä.

Heinäluoma osallistui parisen viikkoa sitten YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestettyyn Sosialistisen Internationaalin kokoukseen. Siellä oli käynyt ilmi, että sekä USA ja Pohjois-Korea pitävät sotaa todennäköisempänä vaihtoehtona kuin diplomaattista ratkaisua.

Eero Heinäluoman tviitit sunnuntailta.

Trump mm. tviittasi sunnuntaina ulkoministerilleen Rex Stillertonille, että diplomatia on ajahukkaa. Toisessa tviitissään Trump pyysi Rexiä säästämään voimiaan, koska ”teemme, mitä pitää”.

SI hakee Heinäluoman mukaan diplomaattista ratkaisua Australian entisen pääministeri Kevin Ruddin johdolla. Mutta ei hyvältä näytä.

– Tämä vaikuttaa jo suuremmalta kuin oli Kuuban ohjuskriisi Neuvostoliitton ja USA:n välillä 1960-luvulla, Heinäluoma arvioi.

Silloin kahden suurvallan välinen ydinsota vältettiin joidenkin mielestä vain hiuksenhienosti.

– Nykyiset ydinaseet ovat vaan sellaisia, että se tietäisi välittömästi miljoonien ihmisten kuolemaa Korean niemimaalla. Eivätkä vaikutukset olisi lainkaan alueellisia. Ydinlaskeuma pölypilvineen saattaisi olla koko maapallon laajuinen, Heinäluoma sanoo.

– Tämä kyllä huutaa kansainvälisen yhteisön väliintuloa.

Heinäluoma pitää ongelmana, ettei Pohjois-Korean sisälle voida nähdä.

– Emme tiedä sitäkään, mitkä vaikuttimet ohjaavat Kim Jong-unia, Heinäluoma sanoi.

Hänen mukaansa ratkaisu saattaa löytyä siitä, että Pohjois-Korea luopuu ydinaseistaan ja niiden testaamisesta ja samalla taataan, ettei Pohjois-Korean valtiollinen itsenäisyys ole uhattuna.

Vaikka Kiinakin painostaa nyt kaupallisesti Pohjois-Koreaa kaikin tavoin, niin suuremmat vaikutukset nähtäneen Heinäluoman mukaan vasta ensi vuonna.

Keskustelua aiheesta

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta