Turva – Hymy

Heinäluoma huolestui: Sodan uhka USA:n ja Pohjois-Korean välillä on todellinen – ”Suurempi kuin Kuuban ohjuskriisi”

Yhdysvaltain ydinpommin koeräjäytys Nevadassa 1950-luvulla.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on huolestunut Pohjois-Korean ja USA:n välisen sodanuhan jatkuvasta kasvusta.

Hän tviittasi sunnuntaina kahteenkin otteeseen huolestuneisuutensa USA:n Donald Trumpin ja Pohjois-Korean koko ajan kovenevasta kielenkäytöstä.

Heinäluoma osallistui parisen viikkoa sitten YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestettyyn Sosialistisen Internationaalin kokoukseen. Siellä oli käynyt ilmi, että sekä USA ja Pohjois-Korea pitävät sotaa todennäköisempänä vaihtoehtona kuin diplomaattista ratkaisua.

Eero Heinäluoman tviitit sunnuntailta.

Trump mm. tviittasi sunnuntaina ulkoministerilleen Rex Stillertonille, että diplomatia on ajahukkaa. Toisessa tviitissään Trump pyysi Rexiä säästämään voimiaan, koska ”teemme, mitä pitää”.

SI hakee Heinäluoman mukaan diplomaattista ratkaisua Australian entisen pääministeri Kevin Ruddin johdolla. Mutta ei hyvältä näytä.

– Tämä vaikuttaa jo suuremmalta kuin oli Kuuban ohjuskriisi Neuvostoliitton ja USA:n välillä 1960-luvulla, Heinäluoma arvioi.

Silloin kahden suurvallan välinen ydinsota vältettiin joidenkin mielestä vain hiuksenhienosti.

– Nykyiset ydinaseet ovat vaan sellaisia, että se tietäisi välittömästi miljoonien ihmisten kuolemaa Korean niemimaalla. Eivätkä vaikutukset olisi lainkaan alueellisia. Ydinlaskeuma pölypilvineen saattaisi olla koko maapallon laajuinen, Heinäluoma sanoo.

– Tämä kyllä huutaa kansainvälisen yhteisön väliintuloa.

Heinäluoma pitää ongelmana, ettei Pohjois-Korean sisälle voida nähdä.

– Emme tiedä sitäkään, mitkä vaikuttimet ohjaavat Kim Jong-unia, Heinäluoma sanoi.

Hänen mukaansa ratkaisu saattaa löytyä siitä, että Pohjois-Korea luopuu ydinaseistaan ja niiden testaamisesta ja samalla taataan, ettei Pohjois-Korean valtiollinen itsenäisyys ole uhattuna.

Vaikka Kiinakin painostaa nyt kaupallisesti Pohjois-Koreaa kaikin tavoin, niin suuremmat vaikutukset nähtäneen Heinäluoman mukaan vasta ensi vuonna.

Keskustelua aiheesta

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.