Politiikka

Heinäluoma kehottaa hallitusta ottamaan mallia Lipposesta: ”Kansalaiset äänestävät nyt huppu silmillä”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) pitää Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kehysriihen siirtämistä kuntavaalien jälkeen huonona asiana. Hän muistuttaa, että kansalaiset joutuvat äänestämään 9. huhtikuuta tietämättä, miten hallituksen talouslinjaa aiotaan seuraavaksi muuttaa.

– Kyseessähän ovat Sipilän hallituksen muodostamisen jälkeen ensimmäiset vaalit, joissa paitsi valitaan kunnalliset päättäjät, väistämättä myös arvioidaan hallituksen toimintaa, Heinäluoma kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Hän ihmettelee myös eleetöntä tapaa, jolla kehysriihen lykkääntymisestä ilmoitettiin tiistaina 8.11. Valtioneuvoston Twitter-tilillä luki: ”#hallitus neuvottelu julkisen talouden suunnitelmasta ja hallituksen puolivälitarkastelu 24.-25.4.2017”.

Asiasta ei tehty tavanomaista tiedotetta.

– Valtioneuvosto kertoi sen sijaan samana päivänä tiedotteilla muun muassa ammatillisen koulutuksen reformista, lasten harrastusmahdollisuuksista ja Ahtisaari-päivistä, Heinäluoma kummeksuu.

Vaaleissa väistämättä arvioidaan myös hallituksen toimintaa.

Heinäluoma huomasi, kuinka alkusyksystä ministerit antoivat kehysriihen ajankohdasta kysyttäessä vältteleviä vastauksia.

– Politiikkaa vähemmänkin seuraava saattoi ymmärtää asian olevan hallitukselle enemmän kuin kiusallinen.

Hän pitää kehysriihen päätösten lykkäämistä kuntavaalien jälkeiseen aikaan huonona asiana, koska vaaleissa päätetään palveluista, päiväkodeista ikäihmisiin ja omaishoitoon.

– Jos asiaan liittyvä tieto pannaan vaalien ajaksi verran alle ja otetaan uudestaan esiin heti vaalien jälkeen, äänestäjät joutuvat tekemään päätöksiään huppu silmillä.

Heinäluoma arvioi, että päätös tulee ilman muuta ruokkimaan myös epäilyksiä, että kehysriihestä on odotettavissa uusia leikkauksia, kun mitään perusteluita lykkäykselle ei ole kerrottu.

Sipilään on kohdistunut toiveita poliittisen kulttuurin uudistamisesta.

– Jos uudet tärkeät kehyspäätökset ja mahdolliset uudet leikkaukset piilotetaan kansalaisilta ennen kuntavaaleja, ei voi vannoa minkään ainakaan hyvän kulttuurin varaan, Heinäluoma huomauttaa.

Hän vertaa nykyhallituksen linjaa Paavo Lipposen (sd.) toimintaan. Heinäluoma muistelee, että Lipponen piti aikoinaan tärkeänä, ettei Suomen Emu-päätökseen liittynyttä markan ERM-kytkentää lykätty vuoden 1996 kuntavaalien ylitse.

Päätös tehtiin vain viikko ennen kuntavaaleja ja pääministeri puolusti selkeää linjaansa myös vaalitaistelussa.

– Vaikka Lipposen kanssa monet ovat olleet eri mieltä, kaikki antavat tunnustuksen hänelle johdonmukaisuudesta ja suoraselkäisyydestä. Tätä piirrettä suositan nykyisellekin hallitukselle, Heinäluoma kirjoittaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat