Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Heinäluoma: ”Kysymys kuuluu, miten oikeusvaltioasioissa ihan omaa linjaansa vetänyt henkilö voi vaatia”

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Euroopan parlamentti aloittaa komissaariehdokkaiden kuulemiset 30.9. ja ne jatkuvat ainakin kaksi viikkoa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– On hyvin mahdollista, että parlamentti torjuu osan ehdokkaista soveltumattomana esitettyyn tehtäväänsä. Erityisen seurannan kohteena on unkarilainen komissaariehdokas Trócsányi, jonka pitäisi ottaa hoitoonsa laajentumiskomissaarin tehtävät ja neuvottelut EU:n jäsenyyttä hakevien maiden kanssa, SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden Vieraskolumnissa.

– Trócsányi on aiemmin toiminut Unkarin oikeusministerinä ja hänellä on kyseenalainen maine Unkarin riippumattoman oikeuslaitoksen rapauttamisessa. Kysymys kuuluu, miten oikeusvaltioasioissa ihan omaa linjaansa vetänyt henkilö voi vaatia jäsenyysneuvotteluissa uusilta hakijoilta oikeusvaltion, demokratian ja vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamista.

Heinäluoma kirjoittaa, että etukäteen ajatellen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) tulee pääsemään kuulemisissa montaa muuta komissaariehdokasta helpommalla.

– Urpilaisen osaamista ja aikaisempia ansioita ei kukaan aseta kyseenalaiseksi ja hänen tehtäväalueeseensa kohdistuu paljon sympatiaa.

”Onko kyseessä raskas vai kevyt tehtävä.”

Heinäluoma kirjoittaa, että Urpilaisen tehtävästä kansainvälisten kumppanuuksien komissaarina ja erityisesti tehtävän painoarvosta on käyty Suomessa vilkasta keskustelua.

– Onko kyseessä raskas vai kevyt tehtävä, kyselee moni. Kansainvälisten kumppanuuksien komissaaritehtävän pohjana on vanha kehitysyhteistyökomissaarin salkku, mutta komission ilmiölähtöisessä ajattelussa korostetaan nyt perinteisen kehitysyhteistyöavun sijaan kumppanuutta ja yhteistyötä erityisesti Afrikan kanssa.

– Urpilaisen salkkua voi pitää keskiraskaana salkkuna, joka on niin haltijalleen kuin Euroopalle ja komissaarin kotimaallekin suuri mahdollisuus. Afrikan maiden painoarvo kasvaa maailmassa ja maanosan menestyksellä on suuri merkitys myös Euroopan tulevalle hyvinvoinnille. Suomalaisten mahdollisuus hyötyä Urpilaisen komissaarin tehtävästä on kiinni pitkälti siitä, miten itse näemme ja painotamme Afrikan maiden roolia omassa politiikassamme.

”Urpilaisella on uuden tehtävänsä kautta suuri mahdollisuus.”

Heinäluoma toteaa, että pääministeri Antti Rinne (sd.) on jo ennen nykyisiä tehtäviään herännyt Afrikan merkitykseen oman hyvinvointimme kannalta.

– Ulkomaankaupasta ja kehitysyhteistyöstä vastaava ministerimme Ville Skinnari on myös aloittanut väkevästi korostamalla EU-maiden ja komission suuremman keskinäisen yhteistyön tarvetta kehitysyhteistyössä. Urpilaisesta Skinnari saa erinomaisen kumppanin tarpeellisten muutosten toteuttamiseksi.

– Muuttoliikkeiden hallinta ja väestönkasvun haasteisiin vastaaminen vaatii kestäviä ratkaisuja. Tässä Urpilaisella on uuden tehtävänsä kautta suuri mahdollisuus rakentaa Euroopan unionista Afrikalle hyvää kumppania.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE