Heinäluoma MT:n kolumnissa: ”Yksi linjaus Trumpin vaalien aikaisista puheista on kuitenkin voimassa”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Vuosi Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen Yhdysvallat on syvästi jakautunut maa, kirjoittaa ulkoasiainvaliokunnan vierailulla USA:ssa oleva kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

– Trumpin virkaanastujaispuheen lupaus kansankunnan yhdistämisestä on jäänyt yhden päivän otsikoksi. Poliittiset jakolinjat ovat syventyneet tasolle, jota ei ole nähty sitten Vietnamin sodan, Heinäluoma luonnehtii Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Hän huomauttaa, että toisin kuin asiantuntijat ennakoivat, Trump on jatkanut presidenttinä samalla linjallaan kuin ehdokkaana: runnovaa politiikkaa ja kovia hyökkäyksiä kilpailijoita kohtaan.

– Presidentti Trumpin toimintamahdollisuuksia heikentävät edelleen jatkuvat tutkimukset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Erikoissyyttäjä Mueller on nostanut ensimmäiset syytteet kolmea presidentin kampanjan aikaista avustajaa vastaan.

– Presidentin suosio on tippunut ennätysmäisen alas. Vain 37 prosenttia äänestäjistä hyväksyy presidentin toiminnan. Ensimmäisen vuoden suosiolukemat ovat alhaisimmat 70 vuoteen. Republikaaniäänestäjistä kuitenkin suuri enemmistö, yli 80 prosenttia, tukee johtajaansa ja sen varassa maata nyt hallitaan.

”Yllättävää kyllä Suomen suhteet Yhdysvaltoihin kehittyvät edelleen myönteisesti.”

Heinäluoma toteaa, että Yhdysvallat jatkaa eteenpäin ilman selvää suuntaa tai varmuutta lähivuosien politiikasta.

– Trumpin ulkopolitiikka on enemmän reagointia eteen tuleviin kriiseihin kuin selkeän, ajatellun toimintalinjan läpiviemistä. Yksi linjaus Trumpin vaalien aikaisista puheista on kuitenkin voimassa: Amerikka ensin ja talous edellä. Kaikki mahdolliset maat saavat Trumpin hallinnolta eteensä kysymyksen kauppataseesta ja odotuksen hoitaa velvoitteensa Yhdysvaltoja kohtaan.

Heinäluoman mukaan Suomen ja presidentti Trumpin politiikka on monissa asioissa kaukana toisistaan.

– Yllättävää kyllä Suomen suhteet Yhdysvaltoihin kehittyvät edelleen myönteisesti. Erään lausunnon mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat nyt paremmat kuin koskaan.

– Suomen hyvin hoidettu ulko- ja turvallisuuspolitiikka kantaa tässä hedelmää. Erityistä arvostusta meille Yhdysvalloissa tuo priimakunnossa pidetty puolustus. Vahva oma puolustus ja merkittävä sotilaallinen suorituskyky Pohjolassa tekevät maastamme amerikkalaisille arvostetun keskustelukumppanin.

”Mattis on tainnut ymmärtää asioitamme aika oikein.”

Heinäluoma toteaa, että Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis on noussut turvallisuuspolitiikassa presidentti Trumpin tärkeimmäksi avustajaksi.

– Mattisin vierailu Helsingissä oli merkittävä mahdollisuus kertoa edelleen ajatuksistamme. Amerikkalaisille sillä on merkitystä, että Suomi tuottaa alueelle turvallisuutta ja omaa hyvät välit kaikkiin toimijoihinkin eikä ole ensimmäisenä pyytämässä amerikkalaiselta erilaista apua ja tukea.

– Mattis on tainnut ymmärtää asioitamme aika oikein, kun hän tiistaina sanoi arvostavansa Suomen toimintaa sotilasliittojen ulkopuolella. Puolustusministeri sanoi Yhdysvaltojen kunnioittavan Suomen päätöstä pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana.

Heinäluoma kirjoittaa, että sisäisestä kahtiajaostaan huolimatta Yhdysvallat pysyy maailmanmahtina.

– Jos Yhdysvallat arvostaa Pohjolan vakautta ja Suomen roolia tämän vakauden yhtenä tuottajana, olemme onnistuneet tekemään kahdenkeskisissä suhteissamme jotakin oikein.

Lue Heinäluoman koko Maaseudun Tulevaisuuden kolumni tästä linkistä.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta

HS: Rasistista törkyä levittäneen vihamedian perustaja avautuu: ”Olihan tämä melkoista sotaa”

Kuva: Lehtikuva

Ilja Janitskin perustama MV-julkaisu tunnetaan verkossa levittämästään vihapuheesta. Helsingin Sanomien haastattelema Janitskin on nyt kotiarestissa Andorrassa ja sanoo jättäneensä MV:n.

”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä. Asioita ei osata hoitaa, on hirveitä ristiriitoja, mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä. Kaikki valittaa sitä ja tätä toisistaan. En halua enää kuulua tähän rinkiin”, Janitskin sanoo.

Kesäkuussa 2017 Helsingin käräjäoikeus vangitsi Janitskinin toistamiseen poissa olevana. Elokuussa 2017 Janitskin pidätettiin Andorrassa, mutta joulukuussa andorralainen alioikeus päätti, ettei Janitskinia luovuteta Suomeen. HS:n mukaan Janitskinia epäillään raskaista rikoksista, joihin kuuluu esimerkiksi törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, törkeä kunnianloukkaus, salassa­pitorikos, rahankeräysrikos ja tekijänoikeusrikoksia.

Janitskin antaa ymmärtää HS:lle, että hänen kampanjansa perinteistä mediaa vastaan on loppumassa.

”Olihan tämä melkoista sotaa.”

MV:n niin sanottua perintöä jatkaa Juha Korhonen. Hän lupailee uudesta versiosta vähemmän törkeää.

”Mikä on sitten kesy? Sekö jos jätetään ne neekeri-sanat pois, jotka eivät hyödytä ketään. Ne tärkeät asiat saadaan sanottua ilman sitä sanaa”, Korhonen sanoo.

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.