Vuosi Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen Yhdysvallat on syvästi jakautunut maa, kirjoittaa ulkoasiainvaliokunnan vierailulla USA:ssa oleva kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

– Trumpin virkaanastujaispuheen lupaus kansankunnan yhdistämisestä on jäänyt yhden päivän otsikoksi. Poliittiset jakolinjat ovat syventyneet tasolle, jota ei ole nähty sitten Vietnamin sodan, Heinäluoma luonnehtii Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Hän huomauttaa, että toisin kuin asiantuntijat ennakoivat, Trump on jatkanut presidenttinä samalla linjallaan kuin ehdokkaana: runnovaa politiikkaa ja kovia hyökkäyksiä kilpailijoita kohtaan.

– Presidentti Trumpin toimintamahdollisuuksia heikentävät edelleen jatkuvat tutkimukset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Erikoissyyttäjä Mueller on nostanut ensimmäiset syytteet kolmea presidentin kampanjan aikaista avustajaa vastaan.

– Presidentin suosio on tippunut ennätysmäisen alas. Vain 37 prosenttia äänestäjistä hyväksyy presidentin toiminnan. Ensimmäisen vuoden suosiolukemat ovat alhaisimmat 70 vuoteen. Republikaaniäänestäjistä kuitenkin suuri enemmistö, yli 80 prosenttia, tukee johtajaansa ja sen varassa maata nyt hallitaan.

”Yllättävää kyllä Suomen suhteet Yhdysvaltoihin kehittyvät edelleen myönteisesti.”

Heinäluoma toteaa, että Yhdysvallat jatkaa eteenpäin ilman selvää suuntaa tai varmuutta lähivuosien politiikasta.

– Trumpin ulkopolitiikka on enemmän reagointia eteen tuleviin kriiseihin kuin selkeän, ajatellun toimintalinjan läpiviemistä. Yksi linjaus Trumpin vaalien aikaisista puheista on kuitenkin voimassa: Amerikka ensin ja talous edellä. Kaikki mahdolliset maat saavat Trumpin hallinnolta eteensä kysymyksen kauppataseesta ja odotuksen hoitaa velvoitteensa Yhdysvaltoja kohtaan.

Heinäluoman mukaan Suomen ja presidentti Trumpin politiikka on monissa asioissa kaukana toisistaan.

– Yllättävää kyllä Suomen suhteet Yhdysvaltoihin kehittyvät edelleen myönteisesti. Erään lausunnon mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat nyt paremmat kuin koskaan.

– Suomen hyvin hoidettu ulko- ja turvallisuuspolitiikka kantaa tässä hedelmää. Erityistä arvostusta meille Yhdysvalloissa tuo priimakunnossa pidetty puolustus. Vahva oma puolustus ja merkittävä sotilaallinen suorituskyky Pohjolassa tekevät maastamme amerikkalaisille arvostetun keskustelukumppanin.

”Mattis on tainnut ymmärtää asioitamme aika oikein.”

Heinäluoma toteaa, että Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis on noussut turvallisuuspolitiikassa presidentti Trumpin tärkeimmäksi avustajaksi.

– Mattisin vierailu Helsingissä oli merkittävä mahdollisuus kertoa edelleen ajatuksistamme. Amerikkalaisille sillä on merkitystä, että Suomi tuottaa alueelle turvallisuutta ja omaa hyvät välit kaikkiin toimijoihinkin eikä ole ensimmäisenä pyytämässä amerikkalaiselta erilaista apua ja tukea.

– Mattis on tainnut ymmärtää asioitamme aika oikein, kun hän tiistaina sanoi arvostavansa Suomen toimintaa sotilasliittojen ulkopuolella. Puolustusministeri sanoi Yhdysvaltojen kunnioittavan Suomen päätöstä pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana.

Heinäluoma kirjoittaa, että sisäisestä kahtiajaostaan huolimatta Yhdysvallat pysyy maailmanmahtina.

– Jos Yhdysvallat arvostaa Pohjolan vakautta ja Suomen roolia tämän vakauden yhtenä tuottajana, olemme onnistuneet tekemään kahdenkeskisissä suhteissamme jotakin oikein.

Lue Heinäluoman koko Maaseudun Tulevaisuuden kolumni tästä linkistä.